maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Maatschappelijke Organisaties / OPA komt naar Amersfoort
OPA komt naar Amersfoort

OPA komt naar Amersfoort

  • Nederland
  • Een Amersfoortse afdeling van de landelijke OPA-beweging gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. OPA Amersfoort presenteerde zich dinsdag de 17e aan de pers.
  • OPA (Ouderen Politiek Actief)
  • http://www.opabeweging.nl
  • roelmulder@casema.nl

OPA, dat staat voor Ouderen Politiek Actief, is op 15 september gestart onder de leuze “Weg achter de geraniums!”. De ervaring, kennis en wijsheid van mensen vanaf 45 kan onze samenleving niet missen. Nodig is respect voor -en samenwerking tussen- generaties onderling. Het opzij schuiven van ouderen is in dat verband onaanvaardbaar.

Ouderen zijn niet zonder schuld aan hun eigen marginalisering; ze laten zich soms te makkelijk discrimineren. OPA wil dat ze de greep op hun eigen situatie in hun eigen hand nemen. De gemeenteraadsverkiezingen 2014 zijn daarvoor een uitstekende start, omdat de sociale taken van de gemeenten enorm toenemen de komende jaren.

OPA is geen nieuwe landelijke politieke partij, maar een landelijk samenwerkingsverband tussen zelfstandige lokale partijen. OPA gaat niet meedoen aan verkiezingen boven het gemeenteniveau.

De definitieve lijst en het programma van OPA Amersfoort volgen in februari. OPA Amersfoort staat voor duurzaamheid, rechtvaardigheid en respect tussen mensen en generaties onderling. Boven op de “transities in het sociale domein” heeft de gemeente Amersfoort bikkelharde ingrepen gedaan in onder meer het bibliotheekwerk en het wijkwelzijn. Ingrepen die ‘bezuiniging’ heten, maar het niet zijn, omdat de gebouwen onverkoopbaar zijn en de dure staven vaak nog gewoon in dienst. In de zorg komt de gemeente niet veel verder dan dure professionele samenwerkingsverbanden in wijken waarbij de mensen die het betreft helemaal aan de kant staan, behalve als ze nodig zijn voor het voetenwerk in bijvoorbeeld STIPs. Het afbreken van de muren tussen professionals is een goede zaak, vindt OPA Amersfoort. Maar daar koet niet een nieuwe muur tussen professionals en bevolking voor in de plaats komen.

Ouderen hoef je niet te leren hoe belangrijk vrijwilligerswerk is, vindt OPA Amersfoort; vrijwilligers in verenigingen, kerken, de mantelzorg, politieke partijen horen bijna allemaal tot de groep ‘ouderen’, 40 % van de Amersfoortse bevolking. Maar als je wilt voorkomen dat de ‘participatiesamenleving’ verwordt tot een ‘zoek het zelf maar uit’-samenleving zul je mensen serieus moeten gaan nemen en zelf de regie geven.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top