woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Opening van de tentoonstelling – “Critique – Crisis – Desire. Art in Europe since 1945 ”
Opening van de tentoonstelling – “Critique – Crisis – Desire. Art in Europe since 1945 ”

Opening van de tentoonstelling – “Critique – Crisis – Desire. Art in Europe since 1945 ”

  • Nederland
  • Van 31 maart tot 19 juli 2015, brengen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een selectie werken uit de moderne kunstcollecties.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  • http://www.fine-arts-museum.be
  • info@fine-arts-museum.be
  • http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/kmskb_expo_crisis_critique_desire_pb_def.pdf

De tentoonstelling “Critique – Crisis – Desire. Art in Europe since 1945 ” toont een veertigtal werken van moderne artiesten zoals Bacon, Dubuffet, Moore, Broodthaers en Tuymans. “Vrijheid” is het hoofdthema van deze tentoonstelling die duidelijk wil maken hoe dit concept wordt geïnterpreteerd, begrepen en verdedigd in de kunst sinds 1945.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vormen de waarden van de Verlichting, vrijheid en gelijkheid, de mensenrechten alsook de sociale en technische vooruitgang de gemeenschappelijke basis van de verschillende Europese stelsels. Deze ‘Keuze van de conservatoren’ sluit aan bij het slotsymposium van de 30ste tentoonstelling van de Raad van Europa ‘Kritiek en Crisis’.

Dit project startte in Berlijn in 2012. De stelling dat vrij kritisch denken het overwinnen van sociale en politieke crisissen stimuleert, maakt ‘vrijheid’ tot hoofdthema van deze tentoonstelling die duidelijk wil maken hoe dit concept wordt geïnterpreteerd, begrepen en verdedigd in de kunst sinds 1945.

De kunstwerken uit de museumverzameling – en in de Patio van de KMSKB tentoongesteld – verwijzen naar verschillende aspecten van dit centrale thema en stellen fundamentele vragen over ons sociale weefsel. Zij handelen over de burgerlijke vrijheden van het individu, over de manier waarop het verleden wordt gepercipieerd en gecreëerd of de vraag naar ons collectief geheugen. Er is het thema van de terreur en de vernietiging van elke vorm van menselijk samenleven. Er is de wensdroom maar ook de vraag betreffende de mogelijkheid van het eeuwige leven. Daarnaast is er het besef van onze eindigheid of sterfelijkheid alsook de dreiging en angst voor de vernietiging van de mensheid. De artistieke wereld buigt zich over de problematiek en de complexe processen die de moderniteit met zich meebrengt. Kunstenaars maken de vrijheidsgedachte in al haar aspecten en interpretaties niet alleen waarneembaar, zij stellen haar ook in vraag.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top