dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / ‘Opkoopprogramma ECB via nationale banken’
‘Opkoopprogramma ECB via nationale banken’

‘Opkoopprogramma ECB via nationale banken’

  • Internationale
  • President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft bij de Duitse regering plannen ingediend waarbij de centrale banken van eurolanden hun eigen staatsleningen gaan opkopen. Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjqmspce4lmd/nieuws/opkoopprogramma_ecb_via_nationale_banken?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0&tab=0&tab=0

Draghi zou de plannen woensdag hebben voorgelegd aan de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en bondskanselier Angela Merkel. Door de nationale centrale banken hun eigen schuldpapier te laten opkopen, worden lidstaten niet aansprakelijk voor de risico’s bij de leningen van andere landen. In het plan zou een limiet zijn opgenomen, waardoor niet meer dan 20 tot 25 procent van de uitstaande schuld kan worden opgekocht.

De lidstaten zouden ook de optie krijgen om geen staatsleningen te kopen. Griekenland wordt buitengesloten van het plan omdat Griekse staatsleningen niet voldoen aan de noodzakelijke investeringscriteria, aldus het artikel.

De Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot liet in een interview met Der Spiegel weten dat door het opkopen van leningen door nationale centrale banken één van zijn bezwaren tegen het opkoopprogramma wordt weggenomen, omdat het gevaar voor een ongewilde spreiding van de risico’s afneemt. Hij twijfelt echter of de opkoop van staatsleningen veel effect zal hebben. Zo zouden overheden volgens hem door die steun minder geprikkeld worden om te hervormen.

De president van De Nederlandsche Bank zei verder dat beslissingen over het spreiden van risico’s niet door de ECB moeten worden genomen, maar door verkiesbare politici in de eurolanden. ,,Er blijven twijfels die besproken moeten in het beleidsbepalende comité van de ECB”, aldus Knot.

De opkoop van staatsobligaties is bedoeld om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Alom wordt aangenomen dat Draghi de plannen donderdag, na afloop van de beleidsvergadering van de ECB, zal bekendmaken.

De inflatie in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de ECB nagestreefde peil van bijna 2 procent. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top