zaterdag, oktober 19, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Opnieuw stalbrand: kippen weerloze slachtoffers
Opnieuw stalbrand: kippen weerloze slachtoffers

Opnieuw stalbrand: kippen weerloze slachtoffers

  • Nederland
  • Wederom heeft een grote stalbrand het leven gekost aan duizenden dieren. Twee schuren met kippen van een pluimveehouderij in het Drentse Orvelte zijn compleet afgebrand. In een van de stallen zaten 15.000 kippen. De weerloze dieren hebben de brand helaas niet overleefd. De andere schuur stond gelukkig leeg.
  • Dierenbescherming
  • pers@dierenbescherming.nl

Na een grote brand eind juli in een stal bij een varkenshouderij in Erp waarbij 1.300 zeugen omkwamen en een grote vuurzee in april in een megastal in Oirschot die aan 10.000 varkens het leven kostte, wordt steeds duidelijker dat het zo niet verder kan.

Werkgroep stalbranden

In het Radio 1 programma ‘De Ochtend’ maakte programmamanager veehouderij Bert van den Berg van de Dierenbescherming na de brand in Oirschot al duidelijk dat er nu snel regels moeten komen voor de oude stallen.

Belangrijkste oorzaak van de veel voorkomende stalbranden is een overbelasting of verkeerd gebruik van de elektrische installatie. Daarom pleiten we onder meer voor een 5-jaarlijkse controle van de elektrische installatie in de stallen. De Dierenbescherming is in een speciale‘werkgroep stalbranden’ intensief in gesprek met verzekeraars, brandweer en boerenorganisaties over de kwestie. In het najaar gaat de politiek de stand van zaken evalueren.

Veestallen moeten brandveiliger

In 2008 begon de Dierenbescherming met haar acties om veestallen brandveiliger te maken. Twee jaar geleden was het eerste succes daar: toenmalig staatssecretaris Dijksma van Landbouw scherpte de regels en bouwvoorschriften voor nieuw te bouwen stallen flink aan. Mooi, maar voordat  bestaande stallen zijn afgeschreven ben je snel 30 jaar verder. Ook hier moet dus snel worden ingegrepen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top