vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Optisch sorteren levert Müller Azmoos groot concurrentievoordeel op
Optisch sorteren levert Müller Azmoos groot concurrentievoordeel op

Optisch sorteren levert Müller Azmoos groot concurrentievoordeel op

  • Nederland
  • Het Zwitserse Müller Azmoos is een toonaangevend bedrijf in de verwerking van wortelen, aardappelen, spinazie en prei. Recent heeft Müller Azmoos haar activiteiten uitgebreid. Het bedrijf richt zich nu ook op de verwerking van gewassen aardappelen. Deze stap was mogelijk door de keuze van Müller Azmoos voor de Smart Grader van Miedema in combinatie met de sorteringssoftware van Ellips.
  • Ellips BV
  • http://www.ellips.com
  • judith.steinmeier@ellips.com
  • Eindhoven, 16 januari 2015 – Contact Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Judith Steinmeier (Marketing Manager Ellips). Telefoon: +31 (0) 40 - 245 6540, e-mail: judith.steinmeier@ellips.com.Persbericht

Voor Alexander Zogg – bedrijfsleider Müller Azmoos – betekende de keuze voor de Smart Grader, het aanboren van een nieuwe markt. Zogg: “De laatste 35 jaar hebben wij aardappelen op het veld gesorteerd. We verkochten kisten ongewassen aardappelen zo door. Nu wassen wij de aardappelen ook en sorteren ze na afloop met de Smart Grader. Hierdoor kunnen we rechtstreeks zaken doen met de supermarkt; een afzetmarkt met interessante marges.”

Müller Azmoos verkoopt zijn gewassen aardappelen niet alleen aan supermarkten. “Van de aardappelen gaat 80% naar de supermarkt, 10% naar hotels en restaurants en 10% betreft second quality. Voor ons was het belangrijk om meer stappen te creëren tussen de goede aardappelen (voor de supermarkt) en de slechte aardappelen (voor dieren). Zo kun je voor elke aardappel een optimale prijs krijgen. We hebben momenteel 6 verschillende uitgangen en dus kwaliteitsklassen.”

Optisch sorteren betekent voor Alexander Zogg vooral stabielere resultaten. “We hebben een grote klant voor de gewassen aardappelen binnen kunnen halen, doordat wij veel accurater konden sorteren dan onze concurrent. De concurrent werkt niet met een optisch sorteersysteem. Dan mis je zoveel informatie. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ritnaald (ook wel koperworm genoemd) detecteren en de concurrent niet. Wij zijn dus veel minder afhankelijk van het menselijk oog, maar kunnen ook personeel uitsparen. Uit ervaring met de wortelen weten we dat we dit – op 8 ton per uur sorteren – zo’n 4 tot 6 man scheelt.”

Maar er zijn ook grote verschillen tussen optische sorteerders, aldus Zogg. “Als een optische sorteermachine niet voorzien is van infraroodcamera’s, kun je veel minder van een aardappel zien. De informatie die wij uit deze beelden halen – zo’n 40 beelden per gesorteerde aardappel – is voor ons juist van groot belang. Je hebt goede beelden nodig om foute plekken op de aardappel te kunnen detecteren. Onze resultaten – van maat tot gewicht tot kwaliteit – zijn hierdoor heel accuraat.”

Over Ellips

Ellips levert software aan fabrikanten van sorteermachines. Dankzij deze software is de kwaliteit van fruit en groente beter, sneller en consistenter te beoordelen, dan met het menselijk oog. Selectie – o.b.v. kleur, gewicht, afmetingen, interne en externe kwaliteit – is nog nooit zo nauwkeurig geweest: www.ellips.com.

Over Ellips Software

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top