zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / ORGIDS: Open data portal met meer dan 10 jaar oogheelkundige data
ORGIDS: Open data portal met meer dan 10 jaar oogheelkundige data

ORGIDS: Open data portal met meer dan 10 jaar oogheelkundige data

  • Nederland
  • Het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.) introduceert ORGIDS (http://orgids.com), een open data portal met gegevens uit klinisch glaucoomonderzoek die verzameld zijn gedurende meer dan 10 jaar. Wanneer oogartsen en onderzoekers een nieuwe klinische studie opzetten om een beter inzicht te krijgen in aandoeningen zoals glaucoom wordt vaak een groot deel van de beschikbare middelen ingezet om patiëntdata te vergaren die vervolgens wordt geanalyseerd. Het R.O.I. maakt nu data die verzameld is in samenwerking met het Oogziekenhuis Rotterdam en de betrokken oogartsen beschikbaar door middel van een nieuw portal. Andere onderzoekers hebben daardoor vrij toegang tot deze data. Hiermee wordt bijgedragen aan kosteneffectiever klinisch onderzoek en wordt het analyseren van klinische data door onderzoeksgroepen zonder banden met een ziekenhuis mogelijk gemaakt.
  • Rotterdams Oogheelkundig Instituut
  • roi.oogziekenhuis.nl
  • roi@oogiekenhuis.nl

Een aanzienlijk deel van de kosten van klinisch onderzoek zijn gerelateerd aan het doen van metingen van patiënten. In de meeste gevallen hebben andere onderzoekers geen toegang tot deze gegevens en zij moeten vaak kostbare middelen aanwenden voor het verzamelen van gelijksoortige data. Daarnaast zijn veel onderzoeksgroepen met een technisch onderzoeksgebied, zoals statistiek of patroonherkenning, niet verbonden aan een ziekenhuis. Zonder toegang tot deze gegevens kunnen zij niet bijdragen aan het verbeteren van klinische zorg.

Het Rotterdams Oogheelkundig Instituut, dat verbonden is met het Oogziekenhuis Rotterdam, coördineert een groot aantal studies waarbij patiëntdata wordt verzameld. Om efficiënter onderzoek en snellere innovatie mogelijk te maken is dr.ir. Koen Vermeer, senior scientist van het R.O.I., het initiatief gestart voor een pilot van een open data portal (onder de naam Open Rotterdam Glaucoma Imaging Data Sets, of ORGIDS). Dit portal, dat gevonden kan worden op http://orgids.com, bevat nu een grote dataset bestaande uit gezichtsvelden van glaucoompatiënten. Het bevat halfjaarlijkse gezichtsveldmetingen van beide ogen van 139 glaucoompatiënten gedurende meer dan 10 jaar. Meer datasets zullen in de nabije toekomst worden toegevoegd.

Door de data vrij beschikbaar te maken voor andere onderzoekers waardoor minder middelen ingezet hoeven te worden voor het verzamelen van klinische data, hoopt het R.O.I. de kosteneffectiviteit van oogheelkundig onderzoek te verbeteren. Daarnaast kunnen andere onderzoekers hun geavanceerde analyses toepassen op patiëntdata, waardoor deze analyses sneller ingezet kunnen worden voor klinische zorg.

Het opzetten van ORGIDS werd financieel ondersteund door Stichting Glaucoomfonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr.ir. Koen Vermeer (k.vermeer@oogziekenhuis.nl).

Over kavermeer

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top