vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Overgang naar brugklas goed moment voor financiële afspraken
Overgang naar brugklas goed moment voor financiële afspraken

Overgang naar brugklas goed moment voor financiële afspraken

  • Nederland
  • De overgang naar de brugklas zou voor scholieren een goed moment zijn om met hun ouders te spreken over hun uitgaven. Toch spreekt 42% van de jongeren niet met zijn of haar ouders over wie wat betaalt. Dit blijkt uit onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) in het kader van de Week van het geld die vandaag van start gaat.
  • Ministerie van Financiën
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minfin.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/nieuws/2014/03/10/overgang-naar-brugklas-goed-moment-voor-financiele-afspraken.html

8 op de 10 kinderen krijgen vanaf de middelbare school meer zakgeld. Tegenover deze inkomstengroei staat ook een toename van de uitgaven. Eten en drinken, schoolspullen, de mobiele telefoon, leuke dingen doen, kleding, bijna alle uitgaven van jongeren nemen toe zodra zij naar de middelbare school gaan. Van de middelbare scholieren koopt 33% bijvoorbeeld minstens één keer per week iets te eten of drinken tijdens of na schooltijd, tegen 8% van de kinderen op de basisschool.

De overgang naar de middelbare school is voor ouders en jongeren een goed moment om het gesprek aan te gaan over het pad naar financiële zelfstandigheid. Uitgaven nemen toe en de controle van ouders neemt af. Jongeren krijgen meestal niet direct geldproblemen als ze naar de middelbare school gaan, maar kunnen (zo blijkt uit eerder onderzoek) als ze ouder worden onverantwoord financieel gedrag gaan vertonen. Met behulp van zakgeld, maar juist ook door te praten over geldzaken kunnen ouders hun kinderen al vanaf jonge leeftijd leren met geld om te gaan.

Week van het geld

Van 10 tot en met 14 maart vindt voor de 4e keer de Week van het geld plaats. Het gaat om een projectweek voor het primair onderwijs over het leren omgaan met geld, georganiseerd door Wijzer in geldzaken. Naar verwachting zal ongeveer de helft van de basisscholen dit jaar meedoen. In het hele land zijn er activiteiten, zoals 5000 gastlessen, onder anderen van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Koningin Máxima, erevoorzitter van het Platform Wijzer in geldzaken, heeft maandagochtend de aftrap verzorgd van de Week van het geld.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top