vrijdag, december 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Overleg in Genève over Oekraïne begonnen
Overleg in Genève over Oekraïne begonnen

Overleg in Genève over Oekraïne begonnen

  • Internationale
  • Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie praten donderdag in Genève over de crisis in Oekraïne, kort nadat er in het zuidoosten van dat land drie doden waren gevallen bij botsingen tussen regeringsgetrouwe en pro-Russische Oekraïeners.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjj0bl9qr8zc/nieuws/overleg_in_geneve_over_oekraine_begonnen?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0&tab=0&tab=0

Het is voor het eerst dat de vier partijen op dit niveau gezamenlijk over de crisis overleggen. De verwachtingen zijn niet hoog, maar diplomaten in Genève zijn donderdagmorgen in gesprek gegaan om het overleg voor te bereiden. Oekraïne doet voorstellen om aan de wensen tegemoet te komen van de Russisch-sprekenden in grote delen van het oosten en zuiden van het land.

Zeker drie mensen werden donderdag gedood, toen pro-Russische separatisten een kazerne van de Nationale Garde in de stad Marioepol aanvielen. 13 mensen raakten gewond, volgens de Oekraïense autoriteiten.

Pogingen van de regering in Kiev om opstandige steden in het oosten weer in handen te krijgen, lijken mislukt. De zondag aangekondigde ‘antiterroristische operatie’ tegen separatisten lijkt gestrand op groepen boze burgers en agressieve pro-Russische milities. Oekraïense militairen druipen vaak na wat heen-en-weer-gepraat af.

De crisis in Oekraïne heeft geleid tot de grootste ruzie tussen het Kremlin en het Westen sinds de Koude Oorlog. Rusland vindt dat de machtswisseling van 22 februari het werk was van extreemrechtse coupplegers. Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers was de afschaffing van het Russisch als officiële taal. Separatisten gebruiken de onvrede om afscheiding van Oekraïne te bevorderen.

Het Westen steunt de nieuwe machthebbers en beschuldigt Rusland ervan Oost-Oekraïne te willen annexeren, zoals vorige maand de Krim.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top