woensdag, januari 27, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Paleis Het Loo: Heel Holland op je bord
Paleis Het Loo: Heel Holland op je bord

Paleis Het Loo: Heel Holland op je bord

  • Nederland
  • In 1772 werd voor stadhouder Willem V een uitgebreid dinerservies gemaakt in de Duitse porseleinstad Meissen. Het servies bestaat uit terrines, sauskommen, schotels en borden in allerlei vormen en maten. Heel bijzonder is dat alle onderdelen van het ruim 435-delige servies nauwkeurig met de hand beschilderd zijn met afbeeldingen van Nederlandse stadsgezichten, landschappen, buitenplaatsen en paleizen. Ook de tuin van Het Loo met de indrukwekkende fonteinen is een van de kleurrijke decoraties. De verschillende afbeeldingen waren vast interessante gespreksstof tijdens de koninklijke maaltijd: “Welk paleis staat er op uw soepbord?”.
  • Meissen-Het-Loo-350x262
  • Paleis Het Loo
  • http://www.paleishetloo.nl
  • info@paleishetloo.nl
  • http://www.paleishetloo.nl/heel-holland-op-je-bord/

MEISSEN SERVIES OP PALEIS HET LOO

In de 19e eeuw raakte het servies verspreid bij verkoop op een veiling, maar Paleis Het Loo bezit inmiddels ruim 170 delen. Heel af en toe komen nog losse onderdelen tevoorschijn op de internationale kunstmarkt. Vorig jaar kreeg Paleis Het Loo de gelegenheid om een kom met een Amsterdams stadsgezicht aan te kopen. De Oude Schans en de Montelbaanstoren zijn hierop geschilderd naar voorbeeld van een 1760-gedateerde prent van Simon Fokke naar de tekening van Jan de Beijer.

Het servies staat bekend als ‘Stadhoudersservies’ dankzij een werkbericht van Johann Joachim Kändler, de beroemde modelleur van de Meissen manufactuur. Daardoor weten we dat er in 1772 aan het servies werd gewerkt dat bestemd was voor ‘den Stadthalter nach Holland’. In het werkbericht wordt een leeuw vermeld met een pijlenbundel in zijn poot en met een kroon met opschrift ‘Ostindianische Compagnie’. Deze leeuw is gebruikt als knop bovenop de deksel van de terrines in het servies. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is een terugkerend thema in het servies.

Op de belangrijke stukken, zoals de grote terrines en de enorme schalen, staan de zes VOC-steden (Amsterdam, Enkhuizen, Hoorn, Rotterdam, Delft, Middelburg) afgebeeld en de ‘Oost-Indische’ huizen in die steden. Daarnaast is Java ruim vertegenwoordigd, de thuisbasis van de VOC in Azië. Wie het servies heeft besteld, is helaas tot op heden niet bekend. Aangenomen wordt dat het servies door de VOC aan stadhouder Willem V is geschonken. Een andere mogelijkheid is dat de VOC het liet maken voor gebruik als de stadhouder, gouverneur-generaal van de VOC, bij hen te gast was. Zo bezat de stad Utrecht een servies van hetzelfde model, beschilderd met het wapen van de stadhouder.

De stadhouder was zeer geïnteresseerd in topografie en had een uitgebreide collectie tekeningen en prenten op dit gebied. Misschien heeft dit een rol gespeeld bij de keuze van de voorstellingen op dit servies. Aan het servies is enorm veel tijd besteed: voor de afbeeldingen zijn door de porseleinschilders veel verschillende prenten gebruikt. Door een inscriptie op de achterkant van elk voorwerp is ook nu nog te achterhalen welke plaats in Nederland is afgebeeld. Tijdens het diner zal het omkeren van de schotels en borden echter niet zo gemakkelijk zijn geweest, omdat “men de Schotels en Assietten met ragous, gebraad of groentens gevuld niet wel kan omkeeren zonder gevaar te loopen van zig, of het Tafelgoed te bemorssen” (1783).

Vanaf half maart zijn de kom en het servies te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo (geopend vanaf 13.00 uur).

Meer weten? Over het servies van Willem V is een boek verschenen: Het Meissen servies van Stadhouder Willem V / The Meissen Service of Stadholder Willem V, A.L. den Blaauwen, Apeldoorn (Paleis Het Loo) / Zwolle, 1993.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top