donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Paleis Het Loo koopt unieke verguld zilveren kom
Paleis Het Loo koopt unieke verguld zilveren kom

Paleis Het Loo koopt unieke verguld zilveren kom

  • Nederland
  • Paleis Het Loo heeft op de veiling van Sotheby’s in Londen een verguld zilveren kom uit 1680 met bijbehorend presenteerblad aangekocht. Het stuk is in bezit geweest van prins Willem III, de grondlegger van Het Loo, en is zeer zeldzaam omdat veel van zijn kostbare zilver door vererving uit het zicht raakte of werd omgesmolten. Financiering van deze bijzondere aankoop is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij.
  • Paleis Het Loo
  • http://www.paleishetloo.nl
  • info@paleishetloo.nl
  • http://www.paleishetloo.nl/paleis-het-loo-koopt-unieke-verguld-zilveren-kom/

De bijna twintig centimeter hoge verguld zilveren kom heeft twee oren en een deksel. Op de kom en het presenteerblaadje staat het gegraveerde wapen van prins Willem III (1650-1702). De precieze functie van de kom is niet bekend; in Engeland stond dit type lange tijd bekend als een ‘porringer’, een kom bedoeld voor pap (porridge), soep en andere gerechten die met een lepel worden gegeten.

Koningin Elizabeth I van Engeland beschikte over meerdere van dit soort kommen op presenteerschotels. Aanvankelijk waren zij puur functioneel, maar al snel kreeg dit type tafelgoed de status van officieel geschenk. In een lijst uit 1697 met voorwerpen van goud en zilver van Willem III, in bewaring gegeven bij zijn zilversmid Adam Loofs, komen enkele verguld zilveren kommen met oren en een deksel voor. Het is niet ondenkbaar dat Loofs de zilversmid is van de kom en presenteerblad. Mogelijk maakte hij gebruik van het keurmerk uit 1680 van de toen al overleden Haagse zilversmid Hans Coenraet Breghtel.

De kom en zijn presenteerblad bevonden zich in Engeland op het moment dat koning-stadhouder Willem III daar in 1702 overleed. De stukken bleven in handen van adellijke families, totdat ze halverwege de 20ste eeuw in de kunsthandel terecht kwamen. De kansen voor Het Loo om de stukken op de veiling te verwerven waren vergroot door de voorbereiding door en de collegiale ondersteuning van de zilverconservatoren van het Haags Gemeentemuseum en het Rijksmuseum te Amsterdam. Door gezamenlijke aanpak kan de kom en zijn presenteerschaal aan de Collectie Nederland worden toegevoegd.

De verguld zilveren kom en presenteerblad zijn vanaf dinsdag 24 december te zien in de Vestibule op Paleis Het Loo.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top