maandag, december 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Patiëntgegevens digitaal vanuit ambulance naar ziekenhuis België
Patiëntgegevens digitaal vanuit ambulance naar ziekenhuis België

Patiëntgegevens digitaal vanuit ambulance naar ziekenhuis België

  • Belgie
  • Witte Kruis gaat als eerste ambulancedienst medische gegevens van patiënten al vanuit de ambulance digitaal doorsturen naar het ziekenhuis in België. Zo kunnen de dokters zich goed voorbereiden op de komst van de patiënt.
  • Connexxion
  • http://www.connexxion.com
  • klantenservice@connexxion.nl
  • http://www.connexxion.com/nieuws_pers/396/_patientgegevens_digitaal_vanuit_ambulance_naar_ziekenhuis_belgie/3177/

De spoedeisende eerste hulp van het AZ Maria Middelares in Gent maakt als eerste in België gebruik van deze nieuwe werkwijze, de zogenaamde digitale vooraankondiging.

Tot dusver kregen de dokters van de spoedeisende eerste hulp telefonisch vanuit de ambulance en bij aankomst te horen wat de patiënt mankeert. Nu wordt al tijdens de rit vanuit Nederland de situatie van de patiënt op een laptop doorgezonden naar de spoedeisende eerste hulp. In het ziekenhuis kan men zich daardoor beter voorbereiden op de komst van de patiënt.

De digitale vooraankondiging is ontwikkeld door Witte Kruis en wordt in Nederland al langer toegepast, tot grote tevredenheid van de verpleegkundigen op de ambulances en in de ziekenhuizen. Zij liepen regelmatig tegen het probleem aan dat door de hectiek de overdracht van de patiënt niet altijd vlekkeloos verliep. Vooral bij spoedeisende ritten is er naast hectiek altijd veel lawaai. Is het niet de sirene, dan wel door de drukte op de eerste hulp. Hierdoor kon er ruis op de lijn ontstaan, wat vooral bij acute levensbedreigende situaties moet worden doorkomen.

De patiënt blijft in een ambulance veel medische zorg ontvangen. Daarbij wordt veel informatie nu reeds digitaal opgeslagen in de ambulance vanuit Nederland. Denk daarbij aan bloeddruk, hartfrequentie, zuurstof, hartritmefilmpje en bijvoorbeeld een foto van de plaats van het ongeval. Het toestandsbeeld van de patiënt, inclusief de verwachte aankomsttijd in het ziekenhuis, wordt met deze digitale vooraankondiging met een druk op de knop naar het ziekenhuis verstuurd.

De dokters daar kunnen nu op de laptop lezen wat de gezondheidssituatie van de patiënt is. Daardoor kunnen ze zich beter voorbereiden op de komst van de patiënt en de vervolgbehandelingen Met het versturen van een volgend bericht uit de ambulance worden de dokters van de ontwikkeling op de hoogte gehouden tot aan het laatste bericht dat als eindverslag voor de overdracht dient en aan het medisch dossier van de patiënt in het ziekenhuis wordt toegevoegd.

De ontwikkeling van de digitale vooraankondiging is onderdeel van het meerjarig innovatieproject iCarus van Witte Kruis. Witte Kruis is initiatiefnemer van alle vernieuwingen die projectmatig in samenwerking met diverse andere ambulanceorganisaties tot stand worden gebracht. In het project wordt met slimme technologie de keten van acute zorg zo versterkt dat de kwaliteit voor de patiënt verbetert op gebied van triage, snelheid van hulp en continuïteit van de zorgverlening.

Witte Kruis streeft zorginnovatie na op het gebied van mobiele zorg, waaronder ambulancezorg.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top