zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Persaankondiging: Feestelijke fietstocht voor Dalai Lama 5 en 6 juli
Persaankondiging: Feestelijke fietstocht voor Dalai Lama 5 en 6 juli

Persaankondiging: Feestelijke fietstocht voor Dalai Lama 5 en 6 juli

  • Nederland
  • Ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli, voeren twee Tibetanen Sonam en Ame samen met kunstenaar Airco Caravan een ludieke actie om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in Tibet door China.
  • International Campaign for Tibet
  • https://www.savetibet.nl
  • shiba.degenhart@savetibet.nl

Op 5 juli fietsen de actievoerders met het kunstwerk: ‘Made in China’, een illegaal portret van de Dalai Lama dat gemaakt is in China, langs de Chinese Ambassade in Den Haag. Daar zullen de actievoerders een verjaardagstaart aanbieden met een afbeelding van de Dalai Lama.

Op 6 juli wordt de actie in Amsterdam na een programma op het Beursplein en een fietstour door het centrum, feestelijk afgesloten in CNCPT 13 Galerij, Prinsengracht 266, waar het originele kunstwerk ‘Made in China’ tot 21 juli hangt.

Sonam en Ame beëindigen hierbij ook een maandlange fietstocht door heel Nederland, waarbij ze 1300 km hebben afgelegd door 11 provincies en meer dan 30 steden. De twee asielzoekers startten het initiatief op 2 juni, met als doel de Tibetaanse zaak dichter bij het Nederlandse volk te brengen.

Het kunstwerk ‘Made in China’ kwam tot stand nadat kunstenaar Airco Caravan zelf de onderdrukking van het Tibetaanse volk door China van dichtbij meemaakte tijdens haar bezoek aan Tibet in 2009. Zij gaf 16 verschillende Chinese schilders de opdracht, een klein deel van het in delen geknipte portret van de Dalai Lama te schilderen. Zonder het van elkaar te weten creëerden zij samen het illegale kunstwerk.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: ‘Wij zijn trots op deze unieke samenwerking tussen de twee Tibetanen, afkomstig uit een bergland, zonder professionele fietservaring en de gepassioneerde kunstenaar Airco Caravan, die een gezamenlijk doel hebben om positieve veranderingen in Tibet teweeg te brengen.’

In 1950 werd Tibet bezet door China. Sindsdien worden de mensenrechten op grote schaal geschonden. Zo is er geen vrijheid van meningsuiting en van religie. Nonnen en monniken worden gedwongen om de Dalai Lama af te zweren en riskeren lange gevangenisstraffen wanneer zij zijn foto in bezit hebben. De Tibetanen worden gediscrimineerd en zijn door de aanwezigheid van miljoenen Chinezen tweederangs burgers in eigen land. Sinds 2009 hebben 120 Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese onderdrukking.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top