dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Philips verlicht geleidelijn voor mensen met visuele beperking
Philips verlicht geleidelijn voor mensen met visuele beperking

Philips verlicht geleidelijn voor mensen met visuele beperking

  • Nederland
  • Philips is zich ervan bewust dat behoeftes van mensen verschillen en ontwerpt lichtinnovaties om daaraan te voldoen.
  • Philips
  • http://www.philips.com
  • info@philips.com

Een voorbeeld van een lichtplan op maat is Parc Viventra in Ermelo. Mensen met én zonder beperking wonen daar samen onder het motto ‘Gewoon wonen, voor iedereen.’ Bij de inrichting van de woonwijk hebben Stichting Bartiméus, de gemeente Ermelo en de woningstichting UWOON sterk rekening gehouden met de specifieke behoeften van bewoners met een visuele beperking. Philips heeft speciale markeringsverlichting aanbracht voor de geleidelijn die dwars door de woonwijk loopt.

Bij de ontwikkeling van Parc Viventra zijn alle benodigde technische aanpassingen vastgelegd in een plan van eisen. Voor de cliënten van Bartiméus betekent de woonwijk een belangrijke stap naar zelfstandig wonen. Ze vinden er een woning en een omgeving die optimaal is aangepast aan hun beperking en daarnaast hebben ze toegang tot het naast de woonwijk gelegen sociaal werkbedrijf van Bartiméus.

Een belangrijk punt was een aan te leggen geleidelijn dwars door de woonwijk. De functie van een geleidelijn is dat iemand met een visuele beperking er een obstakelvrije richting mee kan bepalen en volgen. De bewoners met een visuele beperking zouden zich daarmee ongehinderd door de wijk kunnen begeven en zo bijvoorbeeld zelfstandig van hun woning naar hun werk gaan. Een belangrijk onderdeel in de geleidelijn zijn reliëftegels in contrasterend wit, klanktegels die bij het aantikken met de taststok een speciaal geluid weergeven en een geleiderail naast het pad. Speciale markeringsverlichting maakt het geheel compleet en stelt slechtzienden in staat om hun resterende gezichtsvermogen optimaal te gebruiken.

Luc van der Zwaan, bewoner van Parc Viventra, is te spreken over de lichtkwaliteit: “Ik ga ’s ochtends al vroeg naar mijn werk. Het pad dat ik daarvoor moet volgen is nu veel beter te volgen. Met mijn beperkte visus zie ik nu meer contrasten. De lichtspots geven ook nog eens een leuk effect. Dat maakt mijn omgeving beter herkenbaar, maar ook een stuk mooier.”

Voor de verlichting van de geleidelijn viel de keuze op Philips’ duurzame Amazon LED² armaturen. Van deze markeringsverlichting werden 169 armaturen verzonken in de geleidelijn geplaatst. Amazon LED² biedt precies een aangenaam lichtniveau. De volledig polycarbonate behuizing en de duurzame roestvrijstalen ring maken de Amazon LED² tot een armatuur dat bestand is tegen de ruwste omstandigheden. Het weerstaat vocht en mechanische belasting en gaat jaren mee.

Joop van der Borg, Coördinator Buitendienst Openbare Werken bij de gemeente Ermelo zegt: “De afwerking biedt een veel betere garantie op storingsvrij functioneren dan andere lichtoplossingen die we hebben bekeken. En de lichtkleur sluit prima aan bij de straatverlichting die we in de wijk hebben geplaatst.”

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top