vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Piraterij op het land aanpakken (telegraaf 17 febr)
Piraterij op het land aanpakken (telegraaf 17 febr)

Piraterij op het land aanpakken (telegraaf 17 febr)

  • Internationale
  • Om de piraterij bij de Hoorn van Afrika de definitieve nekslag te geven, moeten Nederlandse militairen in Somalie ook aan land opereren
  • piraten4
  • Pro-Intell security solutions
  • www.pro-intell.nl
  • info@pro-intell.nl
  • voor informatie kunt u contact opnemen met mbakker@maritimerisksolutions.com

Vandaag op de voorpagina een artikel van overste Foreman waarbij hij aangeeft dat een meer landgeorienteerde aanpak van de piraterij niet alleen logisch maar ook noodzakelijk is.

Alle signalen wijzen erop dat het aantal gevallen van piraterij in de Hoorn van Afrika gereduceerd tot bijna nul maar klopt dit ook? Het is inderdaad zo dat er een grote afname is in het aantal aanvallen van piraten, dit heeft te maken met een aantal redenen, 1 de aanwezigheid van de vloot van EUNAVFOR en 2 de aanwezigheid van particuliere beveiligers aan boord van schepen welke dit gebied moeten doorkruizen. En hoe gaat het verder als het mandaat afloopt in December van 2014?

Het aan land bestrijden van piraten is niet makkelijk, Somalie geldt als een zeer gevaarlijk land, in Somalie is er grote diversiteit aan stammen en ook zijn er diverse organisaties aanwezig welke aan Al Qaeda zijn gelieerd. Het is een illusie om zomaar aan land te gaan en dit even op te lossen.

De afgelopen jaren zijn er diverse initiatieven geweest om zoiets op te zetten, Puntland heeft een complete eenheid opgericht om dit probleem aan te pakken. Er zijn weliswaar kleine successen geboekt maar piraten zijn er nog steeds.

Stel dat het wel mogelijk is om dit probleem in Oost Afrika aan te pakken dan is er nog steeds het probleem in West Afrika, de aanvallen in West Afrika lijken dit jaar af te stevenen naar een recordhoogte (18 aanvallen al dit jaar).

De situatie in West Afrika  is zeer lastig er ontbreekt een mandaat voor het inzetten van een zeemacht ( zoals operatie Atalanta) en ook het inzetten van bewapende beveiligers is daar een probleem, buiten territoriale wateren word er gebruik gemaakt van beveiligers maar binnen territoriale wateren is men afhankelijk van lokale Marine en particuliere lokale beveiligingsbedrijven. Ook is de werkwijze van piraten anders dan in Oost Afrika, gaat het in Oost Afrika om het schip en de bemanning te gijzelen voor grote sommen losgeld, in West Afrika gaat het om diefstal van de lading waarbij geweld tegen de bemanning regelmatig voorkomt, ook worden er vaak bemanningsleden van boord gehaald en elders ondergebracht voor losgeld.

Pro-Intell security solutions werkt samen met Maritime Risk Solutions, deze organisatie heeft zijn oorsprong in de roerige wateren van West Afrika en geldt als een van de top bedrijven op het gebied van maritieme beveiliging. Maritime Risk Solutions is als een van de weinige bedrijven ISOPAS28007 gecertificeerd. Maritime Risk Solutions levert zijn diensten in de wateren van West Afrika en Oost Afrika. Pro-Intell security solutions vertegenwoordigd en behartigd de belangen van Maritime Risk Solutions in Europa en is altijd bereid om rederijen te ondersteunen en te voorzien van oplossingen om het doorkruizen van deze gebieden zo veilig mogelijk te maken.

Over Pro-Intell security solutions

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top