maandag, november 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Ploumen: 77 bedrijven en organisaties sluiten aan bij handelsmissie Cuba
Ploumen: 77 bedrijven en organisaties sluiten aan bij handelsmissie Cuba

Ploumen: 77 bedrijven en organisaties sluiten aan bij handelsmissie Cuba

  • Internationale
  • Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vertrekt morgen aan het hoofd van een handelsmissie naar Cuba. Zij wordt vergezeld door 77 bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren. Daaronder zijn Philips, Unilever en Heineken, maar ook voetbalclub Feyenoord, het Wereld Natuur Fonds en vertegenwoordigers van het Residentieorkest. Ook bedrijven uit de Caribische gebiedsdelen zoals het Havenbedrijf St. Maarten, Luchthaven Curaçao en vertegenwoordigers van de vrijhandelszone Aruba gaan mee.
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl

Nederland vindt het belangrijk om de banden met Cuba te versterken, aldus Ploumen. “Met de hervormingen in Cuba en de toenadering tussen het land en de Verenigde Staten is de weg vrij om de economische betrekkingen tussen de twee landen verder te normaliseren. Nederland is vanouds een sterke economische partner. Door Cuba aan ons te verbinden in plaats van te isoleren, werken we aan regionale veiligheid, welvaart en stabiliteit. Dat is ook in het belang van onze Caribische koninkrijksdelen.”

De reis van Ploumen staat vooral in het teken van handel, mensenrechten en sport en cultuur. Op maandag 11 januari brengt de minister onder meer een bezoek aan de Speciale Economische Ontwikkelingszone Mariel nabij Havanna, spreekt ze met journalisten, jongeren en vrouwelijke ondernemers en opent ze de honkbalwedstrijd tussen Cuba en het Koninkrijk der Nederlanden. Op dinsdag 12 januari volgt een bezichtiging van de Cruise Terminal Havana en een bezoek aan een straatvoetbalproject van Feyenoord. Hier is ook oud-voetballer en analist Pierre van Hooijdonk bij aanwezig. Verder spreekt Ploumen met Mariela Castro, directeur van het Nationaal Centrum voor Seksuele Voorlichting. Daarnaast zal de minister gedurende de reis een aantal vertegenwoordigers van de Cubaanse regering ontmoeten.

Nederland is op dit moment de tweede Europese handelspartner van Cuba, met een export van 107 miljoen euro en import van 120 miljoen euro. Cuba en Nederland hebben in 2014 een overeenkomst getekend om samen te werken op de terreinen van toerisme, logistiek, water/maritiem, landbouw/voedsel, gezondheid/biotechnologie en duurzame energie. Tijdens de komende missie zullen deze afspraken worden uitgewerkt.

Ploumen: “Ik hoop dat de aanwezige bedrijven en organisaties uit het Koninkrijk hun netwerk de komende dagen versterken en uitbreiden en kansen ontdekken voor samenwerking. Zij hebben niet alleen hoogwaardige producten en kennis te bieden, maar ook een maatschappelijk verantwoorde manier van zakendoen. Op dat gebied is in Cuba nog veel te winnen.” De minister zal tijdens haar gesprekken met de regering en het maatschappelijk middenveld de mensenrechtensituatie aan de orde stellen en deelnemende bedrijven wijzen op hun verantwoordelijkheid om oog te hebben voor mensenrechten bij hun zakelijke activiteiten. Vooral op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en onderdrukking van critici van de regering zijn nog problemen. Ploumen: “Nederland heeft altijd de dialoog met Cuba over mensenrechten opengehouden en mensenrechtenorganisaties gesteund. De afgelopen jaren zijn hoopvolle stappen gezet richting meer vrijheid voor de Cubanen, maar er moet nog veel gebeuren. Daar zullen we aandacht voor blijven vragen, ook tijdens deze missie.”

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top