woensdag, december 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Polen moet CIA-gevangenen compenseren
Polen moet CIA-gevangenen compenseren

Polen moet CIA-gevangenen compenseren

  • Anderen
  • Polen moet alsnog een schadevergoeding betalen aan twee mannen die zijn gemarteld in een geheime CIA-gevangenis op Pools grondgebied. Het Europese Hof voor de mensenrechten in Straatsburg weigerde dinsdag een hoger beroep over de kwestie in behandeling te nemen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjrisqcgc7zs/nieuws/polen_moet_cia_gevangenen_compenseren?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Het Europese hof gaf Polen al in 2014 opdracht compensatie te betalen aan de twee mannen, Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri. Zij kregen respectievelijk 130.000 euro en 100.000 euro toegewezen. Polen kondigde daarop aan de uitspraak op ‘procedurele gronden’ te willen aanvechten, maar dat mislukte.

Volgens het hof heeft Polen de Europese Conventie voor de Mensenrechten geschonden door toe te staan dat de Amerikaanse geheime dienst CIA op Pools grondgebied terreurverdachten vasthield. Het land moet nu snel uitzoeken of Poolse functionarissen het bestaan van de gevangenis toestonden. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat het zich neerlegt bij het oordeel van het hof.

De advocate van Zubaydah reageerde opgetogen op het nieuws. ,,Polen moet nu eindelijk een grondig en effectief onderzoek uitvoeren en informatie openbaar maken over zijn rol”, zei advocate Helen Duffy. Ze noemde het een schande dat nog niemand ter verantwoording is geroepen voor de martelpraktijken.

De geheime gevangenis zou bij het dorp Stare Kiejkuty zijn geweest, zo’n 180 kilometer ten noorden van de Poolse hoofdstad Warschau. Het complex zou tussen 2002 en 2005 door de CIA zijn gebruikt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top