zaterdag, februari 29, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Politie: Nabestaanden van vermiste zeelieden geven DNA
Politie: Nabestaanden van vermiste zeelieden geven DNA

Politie: Nabestaanden van vermiste zeelieden geven DNA

  • Nederland
  • Katwijk - Gisteravond, dinsdag 25 november, hebben in totaal 46 nabestaanden van op zee vermist geraakte zeelieden hun DNA laten afnemen. Het Coldcase Team van de politie-eenheid Den Haag laat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hun DNA-profielen vergelijken met DNA-profielen van langs de Noordzeekust aangespoelde lichamen.
  • Politie
  • http://www.politie.nl
  • pers@amsterdam.politie.nl
  • http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/26/06-katwijk---nabestaanden-van-vermiste-zeelieden-geven-dna.html

Op de informatieavond voor nabestaanden van vermiste zeelieden kwamen ongeveer honderd mensen af. Hier kregen ze eerst van het Coldcase Team – voluit de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen – en het NFI informatie over dit project Zeeslachtoffers. Na afloop konden nabestaanden direct hun wangslijmvlies af laten nemen zodat hier DNA-profielen uit vervaardigd kunnen worden. 46 nabestaanden voegden gelijk de daad bij het woord. Ongeveer vijf anderen maken binnenkort een afspraak om op een later moment bij hun thuis DNA af te laten nemen. Ook zal het Coldcase Team persoonlijk contact opnemen met nabestaanden uit andere plaatsen die telefonisch en via e-mail hebben aangegeven DNA af te willen staan.

Nomen Nescio

Inmiddels is van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde Nomen Nescio’s (naam onbekend) DNA afgenomen en opgenomen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Binnen de politie-eenheid Den Haag is sinds begin 2013 de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen actief. In samenwerking met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) is het team het project Zeeslachtoffers gestart. In het project Zeeslachtoffers worden nabestaanden van vermiste personen opgeroepen om DNA af te staan om tot een mogelijke identificatie van aangespoelde Nomen Nescio’s te komen. In 2015 zal in Muzee Scheveningen een vergelijkbare bijeenkomst plaatsvinden.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in Katwijk was ondermeer personeel aanwezig van de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen (waaronder forensische experts), het Landelijk Bureau Vermiste Personen, het Nederlands Forensisch Instituut, Slachtofferhulp Nederland, Vereniging Achterblijvers na Vermissing en wijkagenten Ilse van Dun en Gertjan van ’t Voort. Politieteamchef Peter Koot opende de avond.

Resultaat

Het Coldcase Team verwacht de eerste resultaten van het NFI begin 2015. Nabestaanden wier DNA-profiel geen match heeft opgeleverd, krijgen hierover een brief van de politie. Nabestaanden van wie het DNA-profiel wel een match heeft opgeleverd, worden persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld.

Contact

Mensen die aan het project willen deelnemen maar de avond niet konden bijwonen, kunnen zich nog steeds bij het Coldcase Team aanmelden: coldcase@haaglanden.politie.nl.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top