vrijdag, oktober 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Poolse Arbeidsinspectie en Inspectie SZW sluiten samenwerkingsovereenkomst
Poolse Arbeidsinspectie en Inspectie SZW sluiten samenwerkingsovereenkomst

Poolse Arbeidsinspectie en Inspectie SZW sluiten samenwerkingsovereenkomst

  • Internationale
  • De Inspectie SZW heeft met de Poolse Arbeidsinspectie een overeenkomst ondertekend voor samenwerking bij aanpak van misstanden op de arbeidsmarkt in beide landen. De ondertekening werd gedaan door Inspecteur-Generaal Jan van den Bos en Iwona Hickiewicz, Chief Labour Inspector.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/12/18/poolse-arbeidsinspectie-en-inspectie-szw-sluiten-samenwerkingsovereenkomst.html

De beide inspecties zijn van mening dat de versterking van de internationale samenwerking onontbeerlijk is. Juist omdat het vrij verkeer van personen, goederen en diensten van groot belang is voor beide landen, moet voorkomen worden dat hier misbruik van wordt gemaakt. Er moet sprake zijn van eerlijke concurrentie. Al eerder ondertekende de minister van SZW soortgelijke overeenkomsten met Roemenië en Bulgarije.

Het belangrijkste doel van de overeenkomst is de verdere versterking van gegevensuitwisseling tussen de beide inspecties. Het gaat om uitwisseling op het terrein van schijnconstructies, malafide uitzendbureaus en ondernemingen die arbeidswetten overtreden. Op deze wijze kunnen Poolse arbeidsmigranten beter worden geïnformeerd over en beschermd tegen misbruik door werkgevers. De Inspectie SZW kan op haar beurt makkelijker informatie krijgen van de Poolse Arbeidsinspectie bij vermeende misstanden.

Volgens Inspecteur-Generaal Jan van den Bos is de vandaag getekende overeenkomst van groot belang voor de Nederlandse en Poolse economie. “Ons doel is er voor te zorgen dat mensen werken op basis van fatsoenlijke arbeidvoorwaarden, dat ze een eerlijke beloning krijgen en dat er sprake is van een effectieve sociale bescherming. Bedrijven zien zich in het huidige economische bestel vaak genoodzaakt om op kosten te snijden en dat leidt helaas ook tot excessen als onderbetaling en uitbuiting. Door de versterkte samenwerking waar we vandaag voor hebben getekend kunnen onze inspecties gezamenlijk een bijdrage leveren aan het tegengaan van die verschijnselen.”

Chief Labour Inspector Iwona Hickiewicz benadrukte ook van Poolse zijde het belang dat aan de samenwerking wordt gehecht. “Deze overeenkomst moet een voorbeeld worden van hoe we het oneerlijke werkgevers onmogelijk maken dergelijke praktijken uit te oefenen. En als we daar in slagen, dan wordt deze overeenkomst ook politiek een succes.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top