maandag, november 20, 2017
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Powerhouse Company realiseert WW Office Building
Powerhouse Company realiseert WW Office Building

Powerhouse Company realiseert WW Office Building

  • Nederland
  • Het kantoor als een hotel Onlangs renoveerde Powerhouse Company het kantoorgebouw Willemswerf, een van de Rotterdamse iconen aan de Boompjes langs de Maas. Het architectenbureau creëerde een lobby waarin de sfeer van een high-end hotel, een restaurant en een koffiebar samenkomen.
  • 784b7d82-2590-463a-aacf-859a3f2377a9
  • Powerhouse Company
  • http://www.powerhouse-company.com
  • office@powerhouse-company.com
  • e7ee9448-0f1c-4b25-ab93-d94b449b0314

Na bijna twee jaar is de eerste fase van de renovatie afgerond. De Willemswerf werd in 1988 ontworpen door Wim Quist, een van de belangrijkste naoorlogse architecten. Powerhouse Company heeft het souterrain en de begane grond getransformeerd als onderdeel van een opdracht waarbij elk van de 24 verdiepingen in de komende jaren wordt gerenoveerd.

Het behoud van het karakter van het gebouw staat binnen het ontwerp centraal, waarbij de beheersing van materiaal, de ruimtelijke kwaliteiten en detaillering van het oorspronkelijke ontwerp bewonderd werden. Deze elementen zijn in het nieuwe ontwerp zodanig getransformeerd dat ze voldoen aan de eisen van de toekomst.

Een Rotterdams icoon

Na 25 jaar was de Willemswerf aan een renovatie toe. Oorspronkelijk ontworpen als hoofdkantoor voor Nedlloyd, is het nu een gebouw met meerdere huurders. De lobby was hierdoor een grote lege ruimte geworden met een verzameling van objecten en kunstwerken, die niet per se tot een van de huurders behoorde. Dit leidde bij de huidige eigenaar, a.s.r. vastgoed vermogensbeheer, tot de vraag naar een vernieuwend en uitnodigend ontwerp om het gebouw klaar te maken voor de 21ste eeuw.

Het gebouw – met zijn kenmerkende in glas uitgevoerde trapezium- was een pionier in zijn tijd. De Willemswerf wordt gekenmerkt door zijn alomvattende ontwerp, waarbij materialen, detail en ruimtelijke expressie van binnen naar buiten worden voortgezet. Centraal hierbij staat het geometrische raster, dat de basis vormt voor alle ontwerp beslissingen binnen het gebouw.

Concept

Na een analyse van het huidige gebruik van het gebouw bleek dat de grootse lege lobby geen wezenlijke functie meer had. Powerhouse Company besloot hierdoor het restaurant – voorheen gevestigd op de eerste verdieping – te verplaatsen naar de lobby. Daarnaast werden er een koffiebar en zitgedeelte aan de lobby toegevoegd; ruimtes die geschikt zijn voor het ontvangen van klanten, bezoekers en het houden van informele vergaderingen.

Gedurende het ontwerpproces heeft Powerhouse Company veel overleg gevoerd met de oorspronkelijke architect, Wim Quist. Het bestaande geometrische raster van Quist vormde de leidraad in het ontwerp van Powerhouse, waarbij door het toevoegen van warme, luxe materialen een gastvrije en tactiele sfeer ontstond. De expertise en de bijdrage van de oorspronkelijke architect maakte de verkenning van het karakter van het gebouw en de ontwikkeling ervan mogelijk.

Realisatie

Vanaf de straat heeft de bezoeker, door de vernieuwde glazen wand, uitzicht tot aan de wenteltrap. Een nieuwe spiegelwand benadrukt de route via de trap naar de lobby op de begane grond, terwijl de liften worden gekenmerkt door de zwarte deuren in een gouden omlijsting.

Via de wenteltrap komt de bezoeker de lobby binnen waarboven een speciaal voor dit project ontworpen lichtobject haar stempel drukt op de lobby. Dit spiraalvormig lichtobject bestaande uit 160 elementen is ontworpen door Nanne de Ru, partner van Powerhouse Company. Clusters van klassiek modernistische banken, fauteuils en salontafels vormen de ontmoetingsruimte, een ruimte om zaken te doen in een informele, rustige en sfeervolle omgeving. Marokkaanse tapijten en staande lampen geven intimiteit aan elk van de zitjes.

Om de kwaliteit van de lobby te vergroten, is er een luxe koffiebar en brasserie rond de nieuwe centrale kern gevestigd. De bar kijkt uit op de lobby en de Maas, terwijl tafels in de brasserie uitzicht hebben op de Hertekade. Midden in de lobby, fungeert een centrale kern als een groot meubelstuk met daarin de keuken, toiletten en liften en biedt ruimte voor vier intieme zespersoons diner tafels met leer beklede stoelen.

Materiaal palet

Het totale palet aan materialen is samengesteld om meer tactiliteit en kleur in het interieur te brengen. Terwijl de oorspronkelijke combinatie van beton, tegels en wit marmer veelvuldig is gebruikt op de muren en deuren in de toiletten, zijn nieuwe materialen toegevoegd: de sprankelende zwarte mozaïek in de toiletten, bruin Sierra Elvira marmeren wandbekleding en de toepassing van wengé hout in het restaurant en de bar.

Projectgegevens

Realisatie: 2012 – 2014 (centrale lobby) 2012 – 2020 (gehele project)
Locatie: Rotterdam, Nederland
Opdrachtgever: a.s.r. vastgoed vermogensbeheer
Oppervlakte: 3.560 m² (centrale lobby), 2.890 m² (lift lobby’s)
Budget: € 8.700.000
Verantwoordelijk partner: Nanne de Ru
Projectleider: Sander Apperlo
Team: Nanne de Ru, Sander Apperlo, Donna van Milligen Bielke, Paul Valeanu, Stefan Prins
Constructeur: Royal Haskoning DHV
Installation constructeur: Herman de Groot Ingenieurs
Aannemer: J.P. van Eesteren B.V.

Over Powerhouse Company

Charles Bessard (1970, Frankrijk) en Nanne de Ru (1976, Nederland) hebben in 2005 Powerhouse Company opgericht. Powerhouse Company heeft kantoren in Rotterdam, Kopenhagen en Beijing en werkt aan diverse internationale opdrachten die variëren van interieurontwerp tot architectuur, planning en onderzoek.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top