donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Previously Unreleased: selectie uit internationale festivals
Previously Unreleased: selectie uit internationale festivals

Previously Unreleased: selectie uit internationale festivals

 • Internationale
 • EYE besteedt door het jaar heen aandacht aan films die wel de selecties van prominente festivals haalden, maar volgens EYE onterecht nooit de Nederlandse bioscopen bereikten. Deze zomer en najaar staan onder meer Harmony Lessons, Soldate Jeannette, Upstream Color en The Major op het Previously Unreleased-programma. De films zijn geselecteerd uit het aanbod van de internationale festivals en zijn tenminste een week lang dagelijks in EYE te zien. Naar aanleiding van de première van Richard Linklaters nieuwste film Boyhood vertoont EYE Dazed and Confused (1993), die niet eerder in Nederland theatrical is uitgebracht.
 • image001
 • EYE
 • https://www.eyefilm.nl
 • info@eyefilm.nl
 • image002

Previously Unreleased, in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

Skype- of telefonische interviews met de regisseurs van de films op aanvraag en onder voorbehoud. EYE-programmeur René Wolf is beschikbaar voor interviews.

Harmony Lessons, Soldate Jeannette, Upstream Color, The Major, Dazed and Confused zijn alle – tenminste een gelimiteerde tijd – ook beschikbaar voor theaters in de rest van het land, via EYE. The Way Way Back is beschikbaar via Warner Nederland.

In de afgelopen jaren heeft EYE onder de noemer Previously Unreleased films vertoond die tot dan toe niet in Nederland waren uitgebracht maar wel alle aandacht verdienen. Ook de komende maanden vertoont EYE (recente) films die wel de selecties van prominente festivals haalden, maar onterecht nooit de Nederlandse bioscopen bereikten.

 • vanaf 3 juli: Harmony Lessons (competitie Berlijn 2013 – Zilveren Beer voor camerawerk)
 • vanaf 10 juli: The Way Way Back (Sundance Film Festival 2013)
 • vanaf 17 juli: Soldate Jeannette (winnaar Tiger Award Rotterdam 2013)
 • vanaf 7 augustus: Dazed and Confused (Richard Linklater , 1993). Deze nooit in Nederland in de bioscopen uitgebrachte film wordt vertoond naar aanleiding van de uitbreng op 31 juli van Linklaters nieuwste film Boyhood.

In het najaar draaien in ieder geval nog Upstream Color (Sundance 2013) en The Major (Semaine de la Critique Cannes 2013). In de loop van het jaar volgen nog meer Previously Unreleased-titels.

Harmony Lessons

Emir Baigazin (Kazachstan/Duitsland/Frankrijk, 2013, Engels ondertiteld)
Op magisch-realistische wijze schetst Harmony Lessons het harde leven rond een afgelegen middelbare school. ‘Himalaya meets Hitchcock’ in deze psychologische wraakthriller, die zich afspeelt temidden van de Kazachse steppen. Winnaar Zilveren Beer (Beste Camera) van het filmfestival Berlijn.

In deze originele combinatie van wraakthriller en magisch-realistische rite de passage weert een gevoelige schooljongen zich tegen een bullebak met gangsterconnecties. Darwinisme overheerst in de steppen van Kazachstan, waar het een kwestie is van doden of gedood worden.

Met veel symboliek schetst de debuterende regisseur de gedachtewereld van een tiener na de ineenstorting van het Sovjetblok, waarbij hij elk exotisme vermijdt. De opvallende cinematografie herinnert aan Bresson en de beste Japanse film noirs. In de niet-professionele jongerencast valt vooral de mysterieuze, charismatische hoofdrolspeler Timur Aidarbekov op, die werd ontdekt in een weeshuis.
vanaf 3 juli

The Way Way Back

Nat Faxon, Jim Rash (VS, 2013, Nederlands ondertiteld)
Bitterzoete komedie over de soms pijnlijke verlopen zomervakantie van het veertienjarige buitenbeentje Duncan. De geestige coming-of-agefilm zit vol nostalgie naar de magische tijd van de adolescentie, met alle bijkomende verwarring en verwondering. Met Toni Collette en Steve Carell.

The Way Way Back doet denken aan de grote coming-of-agefilms van de jaren 80 en vertelt het verhaal van de 14-jarige Duncan, die de zomervakantie doorbrengt met zijn moeder, haar aanmatigende vriend en zijn dochter. Duncan heeft moeite om zijn plek te vinden in het chaotische geheel, maar vindt een onwaarschijnlijke bondgenoot en mentor in Owen, een zorgeloze manager van het lokale vakantiepark waar Duncan een baantje krijgt. In de loop van de zomer, als zijn moeder steeds verder van hem afdrijft, begint Duncan – onder aanmoediging van Owen – zich te openen. Met humor tonen de debuterende regisseurs de zoekende Duncan in al zijn kwetsbaarheid, met behulp een getalenteerde cast, een uitgebalanceerd script en een overvloed aan charme.
vanaf 10 juli

Soldate Jeannette

Daniel Hoesl (Oostenrijk, 2013, Engels ondertiteld)
Onderkoeld, droogkomisch portret van een goedburgerlijke Weense huisvrouw die haar materialistische levenstijl overboord gooit vanwege de economische recessie en zichzelf opnieuw uitvindt. Tiger Award-winnaar.

In de droogkomische opening van Soldate Jeannette volgen we de onverstoorbare veertiger Fanni als ze een peperdure designerjurk koopt, om deze vervolgens direct in de dichtstbijzijnde prullenbak te gooien. De opening zet gelijk de toon voor haar daaropvolgende avonturen, als de zakenvrouw is verdreven uit haar consumentenparadijs. Na geconfronteerd te zijn met een huurachterstand verbrandt ze letterlijk al haar bezittingen en neemt ze een baan aan bij een varkensstal in de Alpen, waar ze een geestverwant vindt in opstandige boerenknecht Anna. Ook zij wil zichzelf opnieuw uitvinden.

Daniel Hoesl was assistent-regisseur van Ulrich Seidl bij zijn Paradies-trilogie, wat te merken is aan de uitgebeende maar krachtige stijl van Soldate Jeannette. Ook Chantal Akerman (Jeanne Dielman), Godard en Dreyer zijn niet ver weg in deze Tiger Award-winnaar. Met opmerkelijke technopopscore van Bettina Koester.
vanaf 17 juli

Dazed and Confused

Richard Linklater (VS, 1993, Nederlands ondertiteld)
Een van de beste films over tieners ooit gemaakt speelt zich af op de laatste schooldag in 1976. Deze nooit in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte film wordt vertoond naar aanleiding van de uitbreng op 31 juli van Linklaters nieuwste film Boyhood.

Richard Linklater legt in zijn veelgeprezen maar zelden vertoonde Dazed and Confused zijn oor te luister bij een groep volwassenen in de dop en nieuwe eerstejaars. Zijn eerste studiofilm lanceerde een aantal toekomstige sterren als Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Parker Posey en Ben Affleck. Zij vuren vele hoogst citaatbare dialogen af (“All I’m saying is that if I ever start referring to these as the best years of my life – remind me to kill myself”), begeleid door een schitterende soundtrack. Dazed and Confused omzeilt elke vorm van nostalgie en bejubelt dan ook niet de zogenaamde ‘beste jaren van ons leven’ maar toont de verveling, angst en opwinding van tieners die wachten op het leven dat komen gaat.
vanaf 7 augustus

Upstream Color

(Shane Carruth, VS, 2013, Nederlands ondertiteld)
Winnaar Special Jury Prize Sundance. Hypnotiserende avantgardefilm is net zo raadselachtig als Carruths sciencefictionfilm Primer uit 2004. Het is ook een Lynchiaanse film over varkens, een spiritueel liefdesverhaal, een intens elliptische beeld-en-geluid-collage en een soort herinterpretatie van Thoreau’s Walden.

De spil van Upstream Color is een jonge vrouw, die zonder het te weten deelneemt aan een aantal bizarre experimenten. Ze wordt gehersenspoeld door een ingeslikte worm die zich vermenigvuldigt in haar lichaam, waarna een oudere heer haar redt. Hij onderwerpt de vrouw op zijn beurt aan een wel heel vreemde behandeling met een van zijn vele boerderijvarkens.
Ze vindt een zielsverwant in een jonge man (gespeeld door regisseur Carruth) die dezelfde beproeving schijnt te hebben ondergaan. Al dwalend door een onopvallend stad praten ze over de universele menselijke behoefte aan betekenisgeving en het scheppen van orde in de chaos. Deze herinterpretatie van Thoreau’s Walden pleit daarbij voor een innerlijke detox.

The Major

(Joeri Bykov, RU, 2013, Engels ondertiteld)
The Hollywood Reporter omschreef deze bikkelharde misdaadfilm als ‘een aflevering van The Shield vertaald naar het ondergesneeuwde Russische platteland’. Een majoor staat voor de keuze om zijn schuld aan een dodelijke ongeluk te verdoezelen of naar de gevangenis te gaan.

Majoor Sergej Sobolev rijdt naar het ziekenhuis waar zijn vrouw aan het bevallen. In een roes van geluk rijdt hij te snel en als hij een overstekende jongen ziet, is het te laat. De jongen overlijdt, waarna de majoor slechts twee opties heeft: naar de gevangenis gaan of zijn misdaad verbergen en een vrij man blijven. Alle personages in deze film moeten kiezen – om wel of niet een grens over te gaan, zelfs als de prijs van die keuze een mensenleven is.

De morele corruptie van het Russische politieapparaat krijgt er flink van langs in de film, maar voor regisseur Bykov, die hier zelf een corrupte agent speelt, is niemand vrij van schuld. Om de film de rauwe en realistische sfeer mee te geven die Bykov nodig achtte, trotseerden de regisseur en zijn crew urenlange opnames in temperaturen onder het nulpunt. Winnaar van de hoofdprijs op het Shanghai International Film Festival en geselecteerd voor de Semaine de la Critique in Cannes.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top