vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / PricewaterhouseCoopers: “Tariefsverlaging box 2 levert niet de gewenste belastingopbrengst op”
PricewaterhouseCoopers: “Tariefsverlaging box 2 levert niet de gewenste belastingopbrengst op”

PricewaterhouseCoopers: “Tariefsverlaging box 2 levert niet de gewenste belastingopbrengst op”

  • Nederland
  • Het Centraal Planbureau is vandaag met de doorberekening gekomen van het begrotingsakkoord dat de coalitiepartijen (VVD en PvdA) vrijdagavond jl hebben gesloten met de oppositiepartijen D66, CU en SGP. Hieruit blijkt dat het begrotingstekort in 2013 en 2014 met 700 miljoen euro oploopt. In de jaren 2015-2017 verslechtert het begrotingstekort met 600 miljoen euro. Het naar voren halen van belastingen heeft een prominente plek in het begrotingsakkoord gekregen.
  • PricewaterhouseCoopers
  • http://www.pwc.nl
  • info@nl.pwc.com
  • http://www.pwc.nl/nl/persbericht/tariefsverlaging-box-2-levert-niet-de-gewenste-belastingopbrengst-op.jhtml

Het kabinet probeert DGA’s te verleiden dividend uit hun BV uit te keren door het tarief in box 2 tijdelijk met 3 punten omlaag te brengen naar 22 procent. Dit zou de schatkist naar schatting 1,2 miljard euro moeten opleveren. Volgens PwC-partner Alfred Lagendijk is dit een onhaalbaar scenario. “Er wordt namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de DGA nog veel geld heeft in zijn BV om aan zichzelf uit te keren.”

Lagendijk wijst op de langlopende pensioendiscussie die dividenduitkering in de weg staat. DGA’s moeten van de Belastingdienst grote pensioenreserves opbouwen. Dat betekent dat voor elke euro aan pensioenvoorziening twee euro als extra buffer moet worden gereserveerd. Naar schatting gaat het om ongeveer 10 miljard. Dit geld, het zogenaamde beklemde vermogen, is niet beschikbaar voor dividenduitkering. Besluit een DGA toch om deze buffer aan te spreken, dan wordt dat door de Belastingdienst gezien als het afkopen van het pensioen en moet er 72 procent belasting over worden betaald.

“Ondernemers zullen dus wel twee keer nadenken voordat ze dit doen. Die ingeboekte 1,2 miljard gaat er dus niet komen”, aldus de pensioenadviseur. “De discussie over de noodzaak om dit beklemde vermogen aan te houden loopt al circa 2 jaar en kan heel gemakkelijk opgelost worden door de fiscale claim om een groot deel van het eigen vermogen aan te houden als pensioen te laten varen. Hiervoor moet op korte termijn wel aanvullend beleid worden gemaakt. Dat helpt de directeur grootaandeelhouder ook om zijn bedrijfsoverdracht te vergemakkelijken en om een financiering bij de bank te bemachtigen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top