woensdag, oktober 20, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / PVDA torpedeert plan beveiliging van schepen
PVDA torpedeert plan beveiliging van schepen

PVDA torpedeert plan beveiliging van schepen

  • Nederland
  • De PvdA wil niet dat het kabinet het mogelijk maakt om Nederlandse schepen die voor de kust van Somalië varen te beveiligen door private beveiligers.
  • Pro-Intell security solutions
  • www.pro-intell.nl
  • info@pro-intell.nl

Vandaag in de krant het bericht dat de PvdA tegen het plan is om particuliere beveiligers aan boord van Nederlandse schepen toe te staan.

Volgens mevrouw Günal-Gezer is de situatie voor de kust van Somalie onder controle en kunnen schepen welke zich door dit risicogebied moeten verplaatsen nog altijd een beroep doen op de zogenaamde vessel protection detachments (VPD) van de Nederlandse marine.

Het gebruik maken van deze VPD lijkt een oplossing voor het problem ware het niet dat het vol knelpunten zit. Een VPD is erg duur, vaak een meervoud van de kosten welke particuliere bedrijven rekenen, deze kosten kunnen de rederijen nergens op verhalen. VPD’s zijn niet flexibel, hebben een beperking qua opstapplaatsen en een aanvraag duurt vaak lang omdat alles via diplomatieke weg geregeld dient te worden. Particuliere bedrijven hebben afspraken voor  de meeste opstapplaatsen, hebben logistiek alles klaar staan om de reders te bedienen. Ook blijven VPD’s vaak langer aan boord dan nodig wat voor onnodige kosten zorgt.  Een team particuliere beveiligers bestaat uit 3 tot 4 personen en een VPD bestaat uit 11 personen, deze moeten een slap plek hebben,moeten eten en aan boord kunnen verblijven. Kleine schepen hebben niet of nauwelijks de ruimte om 11 man te herbergen.

Het UNodc meldt dat de afname van het aantal gevallen van piraterij te wijten is aan twee oorzaken 1 de aanwezigheid van EUNAVFOR (operatie atalanta) en 2 particuliere beveiligers aan boord van deze schepen. het mandaat van de EUNAVFOR loopt eind December 2014 af en de vraag is of dit mandaat verlengd gaat worden. Amerika heeft reeds aangegeven dat het op den duur zijn schepen terug wil trekken en de vraag is welke landen volgen nog meer?

De situatie voor de kust van Somalie lijkt op dit moment onder controle te zijn, maar blijft dit zo? als EUNAVFOR verdwijnt zal het aantal gevallen van piraterij weer toenemen, het probleem is namelijk niet verdwenen maar er is alleen sprake van uitstel, dit jaar zijn er reeds meerdere meldingen gemaakt van aanvallen en bijna aanvallen voor de kust van Somalie.

Het niet toestaan van particuliere beveiligers brengt de Nederlandse reders in een lastige situatie, feit is namelijk dat de zogenaamde risicogebieden nog steeds levensgevaarlijk zijn, verzekeringsmaatschappijen eisen zelfs beveiliging aan boord anders kunnen deze schepen zich niet verzekeren als ze deze gebieden moeten doorkruizen.

Een ander probleem punt is de situatie voor de kust van West Afrika, hier floreert de piraterij tierig, het aantal gevallen van piraterij lijkt hier af te stevenen op een recordhoogte. het probleem met West Afrika is dat hier geen mandaat geldt en dat hier geen troepen van EUNAVFOR aanwezig zijn.  voor de kust van West Afrika werken enorm veel Nederlandse bedrijven in de offshore sector en deze worden dagelijks blootgesteld aan deze risico’s.

Mevrouw Günal-Gezer maakt een aantal denkfouten en door het torpederen van het kabinetsplan plaatst ze de Nederlandse reders in een isolement, Nederlandse reders zullen hun toevlucht moeten doen naar een clandestiene oplossing om toch de veiligheid te waarborgen als ze deze gebieden bevaren. Deze clandestiene oplossing , vaak malafide bedrijfjes zonder de juiste kwalificaties, zonder de juiste rules of force, zonder verzekering.

Waarom de angst voor het inzetten van bewapende particuliere beveiligers? De reguliere particuliere bedrijven zijn uiterst proffesioneel, moet voldoen aan ontzettend hoge eisen, beschikken over zeer goed opgeleide mensen, hebben goede procedures, zijn verzekerd en kunnen daar waar VPD’s niet mogelijk zijn een uitkomst bieden.

Onze organisatie Pro-Intell security solutions deelt het standpunt van de KVNR, gebruik maken van VPD’s daar waar mogelijk en anders moet de mogelijkheid er zijn om gebruik te maken van particuliere beveiligers.

Pro-Intell security solutions is gespecialiseerd in het leveren van beveiligingsoplossingen in complexe situaties en gevaarlijke gebieden.

Voor meer informatie over onze organisatie kunt u terecht op onze website www.pro-intell.nl

Over Pro-Intell security solutions

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top