dinsdag, oktober 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / PwC Crime Survey: drie kwart bedrijven slachtoffer economische criminaliteit
PwC Crime Survey: drie kwart bedrijven slachtoffer economische criminaliteit

PwC Crime Survey: drie kwart bedrijven slachtoffer economische criminaliteit

  • Nederland
  • Maar liefst 73 procent van de ondervraagde organisaties heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met economische criminaliteit. Diefstal van geld en goederen of fraude (65 procent) zijn de meest voorkomende vormen van criminaliteit, blijkt uit de tweejaarlijkse Crime Survey van PwC. Bijna 900 bedrijven hebben meegewerkt aan het onderzoek, met de bedoeling om economische criminaliteit, de oorzaken en gevolgen ervan in kaart te brengen.
  • PricewaterhouseCoopers
  • http://www.pwc.nl
  • info@nl.pwc.com
  • http://www.pwc.nl/nl/persbericht/drie-kwart-bedrijven-slachtoffer-economische-criminaliteit.jhtml

André Mikkers, partner bij PwC, is tevreden over het onderzoek. “Door op grote schaal specifieke werknemers te ondervragen die bezig zijn met het onderwerp ‘veiligheid’ in brede zin binnen hun organisatie, is het ons gelukt een zeer betrouwbaar beeld te schetsen van de aard, omvang en schade van economische criminaliteit bij bedrijven. We hebben het ‘dark number’ (de niet geregistreerde criminaliteit) meer zichtbaar gemaakt.”

Uit de Crime Survey komt ook een duidelijk daderprofiel. De daders zijn veelal jonge mannen (67 procent is jonger dan 40) die nog niet lang bij het bedrijf werkzaam zijn. Twee derde van de daders heeft een positie onder het middenmanagement. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waar de dader langer dan vijf jaar in dienst was en een positie had in het middenmanagement of hoger.

Cybercrime

Mikkers: “In de volgende Crime Survey (najaar 2014) gaan we specifiek in op cybercrime. Deze vorm van criminaliteit is niet meer weg te denken uit de samenleving. Door de ICT-ontwikkelingen zijn er nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan, denk aan hacking, illegaal downloaden en de verspreiding van virussen. Daarnaast bestaat een vorm van gedigitaliseerde criminaliteit die in feite de klassieke misdrijven een online impuls heeft gegeven, zoals bedreigingen, witwassen of oplichting via internet. Gezien al deze ontwikkelingen willen wij ons volgende rapport compleet aan dit onderwerp wijden.”

Sinds 2001 brengt PwC de Crime Survey tweejaarlijks uit. PwC Nederland heeft vanaf 2005 op basis van de verzamelde data van PwC Global haar eigen Crime Survey uitgebracht, gericht op de Nederlandse situatie. Vanaf 2011 heeft PwC Nederland haar eigen data verzameld.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top