dinsdag, augustus 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / PwC: Draagbare gadgets stuwen omzet halfgeleiderindustrie
PwC: Draagbare gadgets stuwen omzet halfgeleiderindustrie

PwC: Draagbare gadgets stuwen omzet halfgeleiderindustrie

  • Nederland
  • De wereldwijde markt voor halfgeleiders profiteert de komende jaren sterk van de groeiende populariteit van slimme horloges, fitness bandjes en andere draagbare technologieën. Deze zogenoemde ‘wearables’ hebben namelijk één ding gemeen: ze maken gebruik van geavanceerde halfgeleiders. De markt voor halfgeleiders groeit de komende vijf jaar met gemiddeld 5,2% naar 432 miljard in 2019. Dat voorspelt PwC in de studie ‘The Internet of Things: the next growth engine for the semiconductor industry’. De verwachte groei is ook goed nieuws voor chipmachinefabrikanten.
  • PricewaterhouseCoopers
  • http://www.pwc.nl
  • info@nl.pwc.com
  • http://www.pwc.nl/nl/persbericht/draagbare-gadgets-stuwen-omzet-halfgeleiderindustrie.jhtml

‘Het internet der dingen, en in het bijzonder het gebruik van wearables, heeft niet alleen effect op de economie maar ook op ons dagelijks leven. Deze ontwikkeling stimuleert de vraag naar sensoren zodanig dat de halfgeleiderindustrie een groei tegemoet zal treden die het sinds de internet-boom eind jaren negentig niet meer heeft gekend’, zegt Ilja Linnemeijer, Technolgy Leader bij PwC. Als voorbeeld noemt hij nieuwe toepassingen in de medische zorg waardoor de behoefte aan sensoren momenteel sterk toeneemt.

China neemt in 2019 ruim 60% van de vraag naar halfgeleiders voor haar rekening. Dit hangt samen met de continue vraag naar en lage prijzen en verbeterende kwaliteit van elektronica vanuit China. PwC verwacht dan ook dat de omzet en het marktaandeel van de Chinese halfgeleiderindustrie zal groeien als kool. Ook Europese producenten van halfgeleiders en Nederlandse chipmachinefabrikanten profiteren hiervan. Al zal de groei in Europa volgens het rapport bescheidener zijn, namelijk tot 2019 met gemiddelde 3,9% per jaar. Linnemeijer: ‘Europese halfgeleiderbedrijven produceren voor de wereldwijde markt en hebben fabrieken in verschillende landen. Zij profiteren momenteel met name van een sterke dollar. Ook de Nederlandse fabrikanten van machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten kunnen profiteren, omdat die machines nu relatief goedkoop zijn voor Amerikaanse en Chinese klanten.’

Internet of Things

Het internet der dingen (‘Internet of Things’), oftewel een netwerk van slimme sensoren, camera’s en software in apparaten die met elkaar in contact staan, speelt een belangrijke rol bij de groei van de halfgeleidermarkt. Nu al staan er volgens Linnemeijer miljarden slimme apparaten op deze manier met elkaar in contact, waardoor het verzamelen en uitwisselen van informatie een vlucht neemt. Een voorbeeld is de slimme thermostaat. ‘Zonder de ontwikkeling van steeds kleinere en krachtigere halfgeleider sensoren zou deze vooruitgang niet mogelijk zijn geweest.’ PwC heeft berekend dat de opbrengst uit de verkoop van sensoren en actuatoren de komende jaren met gemiddeld 10,4% stijgt naar 14 miljard dollar in 2019.

Eén applicatie in het bijzonder die kan profiteren van het internet der dingen is de wearable. Bekende voorbeelden zijn slimme horloges en gadgets die in kaart brengen hoeveel uren we slapen en hoeveel calorieën we verbanden tijdens het sporten. De omzet die de halfgeleiderindustrie door wearables genereert loopt volgens PwC op van 15 miljoen in 2013 naar meer dan 7 miljard in 2019.

Het segment data processing was in 2014 goed voor 134 miljard dollar aan opbrengsten, een stijging van 12,8% ten opzichte van 2013. Het vormt daarmee het belangrijkste afzetsegment voor de halfgeleiderindustrie. De verkoop van halfgeleiders voor desktops, PC’s en laptops loopt de komende jaren terug. Daarentegen stijgt de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van tablets tot 2019 gemiddeld met 7,6%, aldus PwC. Opvallend is dat de verkoop ten behoeve van ultramobiles – een kleinere vorm van een tablet-pc – vorig jaar met maar liefst 85% steeg.

Auto-industrie

De auto-industrie is een andere belangrijke driver voor de wereldwijde markt van halfgeleiders: de vraag naar hybride en elektrische auto’s groeit nog steeds. Vergeleken met conventionele auto’s zitten er in hybride en elektrische auto’s anderhalf tot drie keer zoveel halfgeleiders. PwC verwacht dat de verkoop van halfgeleiders ten behoeve van hybride en elektronische auto’s tot 2019 met gemiddeld 20,5% toeneemt.

Linnemeijer: ‘Er ontstaan op dit moment veel startups die zich bezig houden met toepassingen voor het internet der dingen. Het succes van deze startups en hun producten gecombineerd met verdere innovaties door gevestigde bedrijven, zijn een bepalende factor in de verdere ontwikkeling van de halfgeleiderindustrie. Zoals het er nu naar uitziet gaat de halfgeleidersector in ieder geval een periode van sterke groei tegemoet.’

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top