dinsdag, maart 31, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / PwC: Vestigingsklimaat Nederland verder onder druk
PwC: Vestigingsklimaat Nederland verder onder druk

PwC: Vestigingsklimaat Nederland verder onder druk

 • Nederland
 • Het fiscale vestigingsklimaat in Nederland is minder aantrekkelijk geworden. De aantrekkingskracht op buitenlandse ondernemingen neemt af, omdat Nederland te weinig maatregelen treft om het belastingstelsel eenvoudiger en effectiever te maken. Andere Europese landen doen dit wel in rap tempo.
 • PricewaterhouseCoopers
 • http://www.pwc.nl
 • info@nl.pwc.com
 • http://www.pwc.nl/nl/persbericht/vestigingsklimaat-nederland-verder-onder-druk.jhtml

Vooral het Verenigd Koninkrijk kijkt goed hoe het Nederlandse regelingen in vereenvoudigde vorm zelf kan invoeren, zoals bijvoorbeeld is gebeurd met de Innovatiebox. Een Nederlandse vinding, waarvan Engeland snel een verbeterde versie heeft doorgevoerd. Dat blijkt uit Paying Taxes 2014, het jaarlijkse onderzoek van de Wereldbank en PwC. Paying Taxes vergelijkt de belastingdruk en de belastingsystemen van 189 landen met elkaar. De ranking is een indicator voor de fiscale druk waar ondernemers mee te maken hebben.

Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, ziet een zorgwekkende trend. “Nederland wordt ingehaald door landen die hard werken aan het verbeteren van hun fiscale vestigingsklimaat. De uitstekende uitgangspositie die Nederland had, raken we steeds meer kwijt. Ondanks het voornemen van het kabinet om te werken aan fiscale vereenvoudiging, blijken die inspanningen nog niet het gewenste resultaat te leveren. Zogenaamde vereenvoudigingen blijken in de praktijk juist veel vragen op te roepen.”

Ook de eenzijdige maatregelen die Nederland treft in de discussie rondom belastingontwijking, doen het vestigingsklimaat geen goed. “De discussie over belastingontwijking wordt in mondiaal verband stevig gevoerd. Nederland loopt nu echter voor de troepen uit met eigen regelgeving. Daarmee doen we onszelf te kort en helpen we andere landen vooruit.”

Uit Paying Taxes 2014 blijkt dat het Verenigd Koninkrijk op effectievere wijze het fiscale klimaat verbetert en dat deze trend zich de komende jaren doorzet. Boonstra is hierover niet verbaasd. “Het VK kent een totale belastingdruk van 34 procent, en die zal de komende jaren steeds lager liggen. Als wij willen voorkomen dat we links en rechts door landen worden ingehaald moeten we ons bij iedere nieuwe fiscale maatregel afvragen of die bijdraagt aan fiscale vereenvoudiging. Als het antwoord daarop ‘nee’ is, roept dat de vraag op waar we mee bezig zijn. Ons belastingstelsel is al ingewikkeld genoeg”, meent Boonstra.

In de Europese top 10 voeren Ierland, Denemarken en Luxemburg de top 3 aan. Nederland staat opnieuw op de achtste plek.

Europese ranking 2014

 1. Ierland
 2. Denemarken
 3. Luxemburg
 4. Verenigd Koninkrijk
 5. Zwitserland
 6. Noorwegen
 7. Finland
 8. Nederland
 9. Cyprus
 10. Spanje

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top