dinsdag, januari 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Rabobank: overdracht huisarts- en tandartspraktijken in de knel door uiteenlopende wensen
Rabobank: overdracht huisarts- en tandartspraktijken in de knel door uiteenlopende wensen

Rabobank: overdracht huisarts- en tandartspraktijken in de knel door uiteenlopende wensen

  • Nederland
  • Startende huisartsen, tandartsen en apothekers hebben voorkeuren die niet goed aansluiten bij de praktijkplekken die vrijkomen. Daardoor kan praktijkovername een probleem worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NIVEL uitvoerde in opdracht van de Rabobank onder meer dan 1.000 huisartsen, apothekers en tandartsen.
  • Rabobank
  • info@rabobank.nl

Ideale match tussen starter en stopper niet vanzelfsprekend voor huisartsen

Startende huisartsen geven in het onderzoek een duidelijke voorkeur aan om een praktijk over te nemen samen met een of meerdere partners; slechts 19% wil dit alléén doen. Slechts 11% van de starters geeft aan voor een solopraktijk te gaan. Marleen Jansen, sectormanager gezondheidszorg bij de Rabobank: “De instromende generatie huisartsen bestaat in grote meerderheid uit vrouwen, namelijk voor ongeveer 80%. Die ‘feminisering’ zorgt voor een grote populariteit van loondienst, gezamenlijke praktijkvoering en parttime werken.” Onder de stoppers, waarvan circa 30% solist is of 40% met 1 huisarts samenwerkt en circa 65% man, wil 45% de praktijk het liefst aan één persoon overdragen. Bij tandartsen zijn de huidige stoppers overwegend solisten, terwijl de wensen bij startende tandartsen liggen bij samenwerking en een grotere praktijk,. Bij apothekers zijn we weinig verschil tussen starters en stoppers.

 

Overdragers: praktijk toekomstbestendig houden

Voor huisartsen, maar ook voor tandartsen en apothekers, kan het vinden van een opvolger een flinke kluif zijn, met name in krimpregio’s. Jansen: “We zien dat praktijkhouders die blijven investeren in huisvesting en vernieuwing daarin beter slagen. Het helpt ook om jonge mensen als waarnemers aan te nemen, zodat zij op tijd de praktijk kunnen leren kennen. In krimpregio’s is het verstandig de samenwerking te zoeken met collega’s in de omgeving, zodat de opvolger een goede uitgangspositie heeft om de praktijk rendabel te houden.”

 

Starters: neem de tijd voor zoektocht naar de juiste praktijk

Uit het onderzoek van NIVEL en de Rabobank blijkt dat onder starters in de gezondheidszorg een grote behoefte bestaat aan gedegen informatie en financieel advies. Marleen Jansen raadt dan ook aan op tijd te beginnen met de oriëntatie. “Het is belangrijk te weten waar de eigen behoeften liggen en wat de financiële implicaties daarvan zijn. En om de huidige financiële positie van de praktijk goed te onderzoeken door recente jaarcijfers te bekijken, en die vervolgens door te rekenen met verschillende omzetscenario’s. Maar beginnende huisartsen doen er ook goed aan al vroeg werkervaring op te doen bij verschillende praktijken om die van binnenuit te leren kennen. Het is niet vreemd als de voorbereiding meerdere jaren in beslag neemt.”

 

Wetenswaardigheden

  • Nederland telt 5045 huisartspraktijken, 5100 tandartspraktijken en 1979 apotheken.
  • Per jaar wisselen ongeveer 350 huisartspraktijken, 350 tandartspraktijken en 125 apotheken van eigenaar.
  • 47% van de praktijkzoekers geeft aan een ondernemingsplan te maken. Van de generatie die nu gaat stoppen, maakte slechts 34% bij de start van hun praktijk een ondernemingsplan.
  • Van de beginnende apothekers wil maar liefst 73% zich vestigen in een gezondheidscentrum, omdat dat vanwege het gecombineerde klantenbestand van meerdere gezondheidsspecialisten een grotere kans op voldoende omzet biedt. Minder dan 20% van de startende huisartsen en tandartsen hebben een voorkeur voor gezondheidscentrum,
  • Tussen de beroepsgroepen bestaan verschillen over het vragen van goodwill. Bij een kwart van de startende en stoppende huisartsen stuit dit op principiële bezwaren, bij tandartsen en apothekers is dat niet het geval.
  • Daarnaast zouden een kwart van de apothekers het relatief aantrekkelijk vinden om als ex-eigenaar te blijven investeren in de praktijk; ook startende apothekers vinden meer dan de helft (53%) dit een aantrekkelijke financieringsoptie.

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top