donderdag, november 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Randstad veilig met zeesluis, vismigratie door Oosterschelde
Randstad veilig met zeesluis, vismigratie door Oosterschelde

Randstad veilig met zeesluis, vismigratie door Oosterschelde

  • Nederland
  • De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil de Nieuwe Waterweg afsluiten voor de waterveiligheid van de Randstad. En als de delta weer gaat stromen, is dat goed voor herstel van de natuur en voor de vismigratie.
  • foto-Hans-april2013-150x200
  • Algemene Waterschapspartij
  • http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta
  • h.middendorp@algemenewaterschapspartij.nl
  • Kijk voor het uitgebreide artikel op: http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta meer informatie: Hans Middendorp 06 37 47 53 17

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is voorstander van een zeesluis in de Nieuwe Waterweg om de Randstad te beschermen. Door afsluiting van de Nieuwe Waterweg stromen de Waal en Maas via de Oosterschelde naar zee. Zo ontstaat een geleidelijke zoet-zout gradiënt, en dat is  goed voor vismigratie van bijv. zalm en glasaal.

Met het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel is het belangrijk om nu al na te denken over een zeesluis in de Nieuwe Waterweg. Daarmee wordt de kustlijn verkort en zijn de Drechtsteden veilig bij hoog water.

Als het rivierwater uit Waal en Maas niet meer via de Nieuwe Waterweg naar zee kan stromen, moet het water naar buiten via Volkerak en Haringvliet. Daardoor gaat de delta weer stromen en ontstaat er een dynamische zoet-zoutgradiënt. En dat is goed voor vismigratie.

Met een voorbereidingstijd van 20 tot 25 jaar, mogen we nu wel beginnen, zodat de zeesluis operationeel is in 2050.De kosten van de zeesluis zijn door Rijkswaterstaat geraamd op 1,5 miljard euro, en daarmee vergelijkbaar met de kosten voor de nieuwe sluizen in het  Noordzeekanaal.

 

Meer informatie: 

http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta

Hans Middendorp is lid van het landelijk bestuur van de Algemene Waterschapspartij.

Over HansMiddendorp

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top