dinsdag, oktober 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Restaurants hebben een smakelijke kluif aan akoestiek
Restaurants hebben een smakelijke kluif aan akoestiek

Restaurants hebben een smakelijke kluif aan akoestiek

  • Belgie
  • Vandaag de dag is het lang zoeken naar een restaurant waar men nog een normaal gesprek kan voeren zonder te hoeven schreeuwen om elkaar ook maar enigszins te kunnen verstaan. Restaurantlawaai als de voornaamste klacht bestempeld. Restaurants hebben er alle belang bij om extra aandacht aan ruimteakoestiek te schenken.
  • BASWA_Shivran_6
  • Sonogamma
  • www.sonogamma.com
  • info@sonogamma.com

Vandaag de dag is het lang zoeken naar een restaurant waar men nog een normaal gesprek kan voeren zonder te hoeven schreeuwen om elkaar ook maar enigszins te kunnen verstaan. In een recente enquête van Zagat Dining Trends wordt restaurantlawaai als de voornaamste klacht bestempeld.

Net als onze woningen en werkplekken worden restaurants steeds vaker strak en modern ingericht zonder veel aandacht te besteden aan de factor geluid. Gebouwen die voorheen een heel andere bestemming hadden zoals bankkantoren en fabrieksruimtes worden omgevormd tot trendy horeca-aangelegenheden waar geluidstrillingen tussen beton en staal dusdanig vrij spel hebben dat je je zielenroerselen over een tafeltje naar elkaar toe moet schreeuwen. Onvermijdelijk gaan gasten dan steeds harder praten om boven het rumoer uit te komen, waardoor ook de andere gasten weer harder gaan praten. Komt daar nog het gerinkel van servies, gorgelende espressomachines en piepende stoelpoten bij en wat een gezellig restaurantbezoek had moeten zijn wordt al gauw een ware auditieve hel.

Restaurants hebben er alle belang bij om extra aandacht aan ruimteakoestiek te schenken, daar we niet alleen in een restaurant komen voor het eten, maar ook voor de sociale interactie. Het contact met tafelgenoten en met de bediening moet natuurlijk mogelijk zijn, helaas blijkt dat door een slechte akoestiek vaak niet het geval te zijn. Voor veel slechthorenden en ouderen met gehoorverlies is communiceren in zulke restaurants al helemaal onmogelijk. Uit een onderzoek van de beroepsvereniging Audiologische Industrie Nederland blijkt dat 28% van de 55-plussers vaker een avondje uit zou gaan als er minder geluidsoverlast zou zijn. Maar ook voor de niet slechthorenden is slechte akoestiek op zijn minst hinderlijk te noemen. Blootstelling aan lawaai tijdens het eten zorgt ervoor dat onze maaltijd minder goed smaakt en heeft een directe invloed op de manier waarop onze hersenen geur en smaak registreren.

Kortom, restaurantuitbaters hebben er alle baat bij om bij de inrichting van hun restaurant rekening te houden met de akoestiek, zodat gasten in alle rust en comfort ten volle van hun maaltijd kunnen genieten. Gelukkig bestaan er verschillende esthetische oplossingen om de ruimteakoestiek te verbeteren. Of men nu kiest voor een naadloos integreerbaar BASWA Phon systeem met marmerzandafwerking, trendy translucente akoestische honingraatpanelen of flinterdunne buigbare panelen uit gesinterd aluminium, bij Sonogamma vindt u talloze exclusieve, moderne en kwalitatieve akoestische oplossingen voor elk nagalmprobleem zodat uit eten weer een plezier wordt.

Over Sonogamma

Sonogamma levert hoogwaardige producten en akoestische oplossingen voor een optimaal comfort op maat van elk project. Onze producten en oplossingen staan garant voor een geslaagde akoestiek.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top