zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Restauratie grafmonument Tromp klaar
Restauratie grafmonument Tromp klaar

Restauratie grafmonument Tromp klaar

  • Nederland
  • Na een restauratie van ruim een jaar is vandaag het grafmonument van zeeheld Maarten Tromp officieel opgeleverd in de Oude Kerk in Delft. Het praalgraf is onthuld door commandeur Hans Lodder (Koninklijke Marine) en Bas Vereecken (zakelijk leider Atelier Rijksbouwmeester).
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/10/02/restauratie-grafmonument-tromp-klaar.html

Het grafmonument is in 1658 door de Staten-Generaal van de Republiek van de Zeven Provinciën opgericht ter ere van admiraal Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653), die was gesneuveld bij de zeeslag bij Ter Heijde.

Bij inspecties in 2009 en 2010 bleek het monument door verzakking scheuren te vertonen. Ook was het natuursteen aangetast; grote stukken steen dreigden af te breken en op het beeld van een liggende Tromp te vallen. Later bleek dat muurankers waren doorgeroest, waardoor het monument vrijwel los van de kerkmuur stond. Daarbij waren veel losse elementen helemaal niet verankerd, zodat het monument als een kaartenhuis in elkaar kon zakken.

De restauratie is in opdracht van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd door Steenhouwerij Zederik, in goed overleg met de Hervormde Gemeente Delft. Daarbij was het niet de bedoeling het monument weer in de oorspronkelijke staat van 1658 te brengen, maar om de losse elementen weer stevig op te bouwen met respect voor de natuurlijke veroudering. De verschillende elementen zijn gerestaureerd in het atelier van de steenhouwerij, het beeld van Tromp en het plateau van de slag bij Ter Heijde bleven in de kerk voor het publiek te bezichtigen.

De tombe van het praalgraf is leeg; de stoffelijke resten van Tromp liggen in de grafkelder onder de Oude Kerk.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top