zondag, november 1, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben overleden
Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben overleden

  • Nederland
  • Ridder Militaire Willems-Orde Albert Hoeben (1920) is gisteren op 94-jarige leeftijd in Stramproy overleden. De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn heldendaden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/07/11/ridder-militaire-willems-orde-hoeben-overleden

Hoeben trad buitengewoon doortastend op toen hij als korporaal van de mariniers in 1945 diende bij de Mariniersbrigade op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde Koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Hiermee was hij de tweede Ridder Militaire Willems-Orde bij het Korps Mariniers.

Oost-Java

Albert Hoeben trad op 28 maart 1945 als oorlogsvrijwilliger in dienst bij het Korps Mariniers. Hij werd opgeleid in de Verenigde Staten voor de nieuw te vormen Mariniersbrigade. Op 1 november 1945 werd hij bevorderd tot tijdelijk korporaal en op Oost-Java geplaatst als ploegcommandant van een automatische geweergroep.

In augustus 1946 veroverde Hoeben met zijn geweergroep een door tegenstanders verdedigde stelling. Hierbij kreeg hij 3 handgranaten in zijn richting geworpen. Een van de handgranaten kwam op zijn rug terecht. De andere 2 naast hem in de greppel. Hoeben graaide naar de handgranaten en gooide deze terug. Onder dekking van het stof dat door de inslagen van de teruggeworpen handgranaten opwoei, sprong hij over een dijkje. Terwijl zijn manschappen onder mitrailleurvuur lagen, overmeesterde Albert Hoeben met gevaar voor eigen leven de tegenstander.

Er zijn nu nog 4 levende Ridders Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919), Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair kapitein der infanterie Marco Kroon (1970).

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde (MWO) is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij werd bij wet op 30 april 1815 ingesteld. Deze wet is op 30 april 1940 herzien. In bijzondere gevallen kunnen ook niet-militaire Nederlandse onderdanen, en vreemdelingen, die zich door daden hebben onderscheiden in de Orde worden opgenomen. Sinds 10 mei 1940 is de MWO 209 maal inclusief 9 vaandels toegekend. Hiervan zijn er 59 postuum toegekend, 41 aan buitenlanders en 15 aan burgers, inclusief de Koopvaardij.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top