donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Ridderkerks Symfonie Orkest zet zeer geslaagd concert neer
Ridderkerks Symfonie Orkest zet zeer geslaagd concert neer

Ridderkerks Symfonie Orkest zet zeer geslaagd concert neer

  • Nederland
  • Afgelopen zaterdag 15 november 2014 speelde het Ridderkerks Symfonie Orkest onder de enthousiaste en kundige leiding van Marcel Geraeds drie werken, elk geschreven door een componist met de voornaam Alexander; Alexander Glazounov, Alexander Aratiunian en Alexander Borodin. De uitvoering vond plaats in de Opstandingskerk in Ridderkerk.
  • image001
  • Ridderkerks Symfonieorkest
  • http://www.ridderkerkssymfonieorkest.nl
  • info@ridderkerkssymfonieorkest.nl

De avond werd ingeluid met een klein symfonisch gedicht van de hand van de Russische componist Alexander Glazounov. Dit werk, Stenka Razin, geschreven en ook voor het eerst uitgevoerd in 1885, heeft hij gewijd aan de nagedachtenis van Borodin. Het donkere, melancholieke thema van het Wolgalied, waarmee het stuk begint, zal een aantal toehoorders zeker bekend in de oren hebben geklonken. Hoofdpersoon in dit werk is Stenka Razin, een kozakkenleider. Soms is de muziek magistraal, dan weer lieflijk. Het orkest speelde dit werk erg mooi en bracht de sfeer goed over.

Als tweede stond op het programma het Trompetconcert van de niet zo bekende Armeense componist Alexander Aratiunian. De solist in dit concert was Floris Onstwedder, die velen zich waarschijnlijk herinneren van zijn optreden in het tv-programma De Tiende van Tijl. Deze jonge trompettist, winnaar van al vele prijzen, nam de zaal direct voor zich in met zijn aanstekelijke en virtuoze spel. Ook het orkest speelde geïnspireerd, met als resultaat een sprankelend stuk muziek.

De derde componist, Alexander Borodin, was afkomstig uit de Oekraïne, destijds behorend bij Rusland. Van hem speelde het orkest na de pauze de Tweede Symfonie, waarin invloeden uit de volksmuziek duidelijk te horen zijn. Deze symfonie wordt door velen, waaronder Borodin zelf, als één van zijn grootste werken beschouwd. Het begin klinkt vrij ernstig, maar allengs wordt de sfeer vrolijker en in het laatste deel horen we een groot volksfeest. Lyrische stukken, afgewisseld met spannende, dynamische en soms ontroerende melodieën, zorgden ervoor dat de luisteraar op het puntje van zijn stoel kwam te zitten.

Het concert kan als zeer geslaagd worden beschouwd. Het was een waardevolle muzikale avond waarvan het publiek heeft genoten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top