zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Hermitage Amsterdam gaan samenwerken met portrettengalerij
Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Hermitage Amsterdam gaan samenwerken met portrettengalerij

Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Hermitage Amsterdam gaan samenwerken met portrettengalerij

  • Nederland
  • Woensdag 12 februari, hebben Paul Spies (Amsterdam Museum), Cathelijne Broers (Hermitage Amsterdam) en Martine Gosselink (Rijksmuseum) met een drievoudige handdruk hun samenwerking bekrachtigd voor een vaste tentoonstelling van meer dan 30 enorme groepsportretten uit de 17de en 18de eeuw.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-amsterdam-museum-en-hermitage-amsterdam-gaan-samenwerken-met-portrettengalerij

Onder de werktitel Gallery of the Golden Age is het voor het eerst dat een verzameling groepsportretten van deze omvang bijeen wordt gebracht. Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap. Met deze unieke krachten-bundeling maken de drie Amsterdamse musea de kunstwerken, die – ook vanwege hun omvang – zelden worden getoond, zichtbaar voor een groot publiek. De tentoonstelling zal vanaf eind november 2014 in de Hermitage Amsterdam te zien zijn.

Rembrandts ´Anatomische Les van Dr. Deijman´ en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Deze ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ uit de collectie Amsterdam in het Rijksmuseum en Amsterdam Museum worden door hun enorme omvang zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd.

Dit soort groepsportretten waren toen ze gemaakt werden al uitzonderlijke schilderijen: in tegenstelling tot omliggende landen werden in Nederland niet alleen edelen en geestelijken op paneel of doek geportretteerd; vooral de burgerij viel deze eer al vroeg ten deel. Vaak gaat het om burgers die een bestuurlijk rol vervulden in de stad, als schutters of regenten. Deze groepsportretten van ‘gewone mensen’ zijn niet alleen kunsthistorisch interessant, maar vertellen bovendien het verhaal van de voor Holland zo typerende groepsmentaliteit.

Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam: “Wij kijken altijd om ons heen waar we met andere partijen door samenwerking een groter publiek kunnen aanspreken. De sa-menwerking met Amsterdam Museum en Rijksmuseum – als genereuze bruikleengever – stelt ons in staat om, naast de grote tentoonstellingen die we sinds 2009 organiseren, een unieke collectie samen te brengen die voor het grote publiek nog niet te zien was. Hiervoor is een enorme zaal nodig en daar beschikt de Hermitage over, in het 17e-eeuwse gebouw, dat stamt uit de tijd dat de groepsportretten zijn gemaakt.”

Paul Spies, directeur Amsterdam Museum: “Met dit project gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Het gaat hier om echte topstukken uit de collectie van de stad Amsterdam, die door hun enorme omvang lastig te presenteren zijn. Deze samenwerking maakt ze op een prachtige manier toegankelijk voor alle Amsterdammers en toeristen uit binnen- en buiten-land.”

Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum: “In de Gallery of the Golden Age komen cultureel on-dernemerschap, samenwerking en zichtbaarheid van vergeten museumschatten op innova-tieve wijze bijeen voor een groot publiek.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top