dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum conservator benoemd tot bijzonder hoogleraar kunstnijverheid aan Universiteit Leiden
Rijksmuseum conservator benoemd tot bijzonder hoogleraar kunstnijverheid aan Universiteit Leiden

Rijksmuseum conservator benoemd tot bijzonder hoogleraar kunstnijverheid aan Universiteit Leiden

  • Nederland
  • Reinier Baarsen, senior conservator meubelen Rijksmuseum, is benoemd tot bijzonder hoogleraar kunstnijverheid tot 1800. Zijn benoeming versterkt de band tussen het Rijksmuseum en de Universiteit Leiden.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-conservator-benoemd-tot-bijzonder-hoogleraar-kunstnijverheid-aan-universiteit-leiden

Reinier Baarsen (1956) maakte in het Rijksmuseum spraakmakende tentoonstellingen als De Lelijke Tijd en Rococo, Nederland aan de zwier en publiceerde recentelijk het zeer goed ontvangen boek Paris 1650-1900 Decorative Arts in the Rijksmuseum.

“Ik verheug mij erop een nieuwe generatie studenten met de rijke geschiedenis van de decoratieve kunsten in Europa vertrouwd te maken en de belangstelling en liefde daarvoor te stimuleren. ”
Reinier Baarsen, senior conservator meubelen Rijksmuseum

Rijksmuseum

Met deze benoeming geeft het Rijksmuseum verder invulling aan zijn wetenschappelijke taken en draagt het Rijksmuseum bij aan de overdracht van kennis over kunstnijverheid en toegepaste kunst aan een nieuwe generatie wetenschappers. Reinier Baarsen is de derde medewerker van het Rijksmuseum die benoemd is tot bijzonder hoogleraar. Eerder gingen Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst, en Arie Wallert, natuurwetenschappelijk onderzoeker Conservering & Restauratie, Baarsen voor als respectievelijk hoogleraar Museumbeleid en Collectievorming aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam.

Universiteit Leiden

De nieuwe leerstoel wordt toegevoegd aan de onlangs ingestelde leerstoel Design, Culture and Society, die de moderne periode van de design geschiedenis als studie-onderwerp heeft. De bijzondere leerstoel past in het streven van de Universiteit Leiden om de band met de museumwereld te versterken: vier faculteiten – Geesteswetenschappen, Archeologie, Sociale Wetenschappen en Wiskunde- en Natuurwetenschappen, hebben bijzonder hoogleraren in dienst die tevens een belangrijke museumfunctie hebben. Het is een wederzijds belang, aldus historicus Wim van den Doel, decaan Geesteswetenschappen. Onze studenten en onderzoekers hebben via de hoogleraar snel toegang tot de musea en de collecties waardoor ze naast de theorie ook rechtstreeks in aanraking komen met de materiele cultuur en het erfgoed. Ook raken ze bijvoorbeeld betrokken bij de organisatie van tentoonstellingen. En de hoogleraar uit de museumwereld kan gebruik maken van de expertise binnen de universiteit en samenwerken met gespecialiseerde onderzoekers.

De Universiteit Leiden heeft van oudsher een stevige band met de museumwereld, benadrukt Van den Doel, decaan Geesteswetenschappen. Van de zeven Nederlandse musea met een door de overheid benoemde onderzoeksfunctie staan er drie in Leiden: het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Volkenkunde en Naturalis. Hun collecties bestaan voor een aanzienlijk deel uit verzamelingen die een historische relatie hebben met Leiden.

De leerstoel Kunstnijverheid en Decoratieve Kunst tot 1800 wordt ingesteld met steun van de Mr.J.W. Frederiksstichting ter bevordering van de oudere kunstnijverheid.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top