woensdag, december 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum: De nieuwe wereld van de Gouden Eeuw
Rijksmuseum: De nieuwe wereld van de Gouden Eeuw

Rijksmuseum: De nieuwe wereld van de Gouden Eeuw

  • Nederland
  • Het Rijksmuseum ontvangt uit particulier bezit twee uitzonderlijke globes uit de Gouden Eeuw in langdurig bruikleen. De globes werden ca. 1645-1648 vervaardigd door de wereldberoemde kaartenmakers Willem Janz en Johannes Willemsz Blaeu. Het is de eerste keer dat het Rijksmuseum deze hoogtepunten van cultuur uit de Gouden Eeuw kan tonen. Met deze presentatie gaat een lang gekoesterde wens van het museum in vervulling.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/de-nieuwe-wereld-van-de-gouden-eeuw

Rijksmuseum ontvangt twee uitzonderlijke globes van Blaeu in bruikleen

De globes zijn vervaardigd van eikenhout, gips, messing, metaal en ingekleurde gravures. Het ene exemplaar is een aardglobe met daarop de laatste ontdekkingen van verre landen en kolonies zoals ‘Nieu Nederland’ (New York). Op de hemelglobe zijn planeten en sterrenbeelden weergegeven.

Alles aan deze globes is uitzonderlijk. De kwaliteit (superieur), grootte (68 centimeter diameter), het graveerwerk (dat een jaar werk gekost moet hebben) én de makers. Willem Jansz (1571-1638) en zijn zoon en opvolger Joan Blaeu (1596-1673) waren de belangrijkste en meest innovatieve kaartenmakers van hun tijd. Zij verzamelden de gegevens die de Hollandse schepen vanuit de hele, toenmalig bekende, wereld mee terug namen naar Amsterdam. De bemanningsleden hadden de opdracht gegevens op te tekenen over de landen die zij aandeden en over de hemel die zij zagen. Vader en zoon Blaeu verwerkten deze observaties op kaarten en globes. Willem Blaeu produceerde in 1617 de eerste grote globes, zijn zoon Joan leidde het bedrijf toen de globes van het Rijksmuseum werden vervaardigd (1645-1648). De globes van de familie Blaeu sierden in de 17de eeuw bibliotheken van vorsten en universiteiten en dienden vaak als (diplomatiek) geschenk.

Nieuwe ontdekkingen op de globes zijn onder meer delen van de westkust van Amerika en van de kust van Australië. De hemelglobe toont de zeventiende eeuwse kennis van het firmament, inclusief recent ontdekte sterren. De globes zijn gemaakt van gips rondom een houten stok tussen de beide polen. De buitenzijde is beplakt met gegraveerde, bedrukte en ingekleurde papieren stroken. De globes hangen in een meridiaanring van messing. Zij werden recent gerestaureerd door de belangrijkste restaurator van globes, Sylvia Sumira uit Londen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top