maandag, november 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum: Eric van der Donk beste geschiedenisleraar van Nederland
Rijksmuseum: Eric van der Donk beste geschiedenisleraar van Nederland

Rijksmuseum: Eric van der Donk beste geschiedenisleraar van Nederland

  • Nederland
  • Eric van der Donk, geschiedenisdocent van de openbare regionale scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg, is verkozen tot Geschiedenisleraar 2014. Een vakjury onder leiding van historicus en tv-presentator Hans Goedkoop heeft hem tot winnaar uitgeroepen tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum op zaterdag 18 oktober 2014. De verkiezing, een initiatief van omroep NTR en het Rijksmuseum, werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd.
  • unnamed (1)
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/eric-van-der-donk-beste-geschiedenisleraar-van-nederland

Winnaar Van der Donk (1966) werd gekozen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland. Drie genomineerde docenten dongen mee naar de titel. Naast Van der Donk waren dat docenten Christiaan van der Riet van Het Nieuwe Eemland in Amersfoort en Eveline van Dijck van het Citadel College in Lent.

Uit het juryrapport komt naar voren dat de verschillen in kwaliteit bij de drie kandidaten niet ver uit elkaar liggen. Na een uitvoerige discussie hebben de leden van de jury niettemin unaniem en geestdriftig ingestemd met de keuze voor Eric van der Donk, die zich in de klas schijnbaar onopvallend maar op het tweede oog des te indrukwekkender presenteert.

“Van der Donk komt op ons over als de meest complete docent, zowel in historische kennis als in didactisch inzicht. Hij is in elke vezel en op elke dag van het jaar betrokken bij zijn vak en heeft daarmee het vak geschiedenis op zijn school een uitzonderlijke status bezorgd.”
Juryvoorzitter Hans Goedkoop

Verkiezing en prijs

De verkiezingsperiode loopt van 6 maart tot 1 mei 2014. Aanmelden kan via het e-mailformulier op ntr.nl/geschiedenisleraar. Een jury van prominente didactici en historici maakt een selectie van de aangemelde geschiedenisleraren en bezoekt hen op school. Vervolgens nomineert de jury 10 leraren. Uit deze genomineerden wordt de Geschiedenisleraar 2014 gekozen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in oktober in het Rijksmuseum. De Geschiedenisleraar 2014 wint o.a. een bezoek aan het Rijksmuseum met al zijn/haar leerlingen.

Jury

De jury van de Geschiedenisleraar 2014 bestaat uit Martine Gosselink (hoofd Geschiedenis Rijksmuseum), Godfried van Run (coördinator afdeling Geschiedenis NTR-VPRO), Jonathan Even-Zohar (directeur European Association of History Educators), Ton van der Schans (voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland), Remco Barendregt (voorzitter LAKS), Yasmine Teszler (bestuurslid LAKS), Hanneke Tuithof (vakdidacticus geschiedenis UU en HU), Huub Oattes (vakdidacticus geschiedenis HvA), leraar van het jaar 2013 Jan Willem van den Bos, historicus en schrijver Herman Pleij. Programmamaker en historicus Hans Goedkoop is juryvoorzitter.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top