maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum: Koninklijk bruikleen voor tentoonstelling Rijksmuseum
Rijksmuseum: Koninklijk bruikleen voor tentoonstelling Rijksmuseum

Rijksmuseum: Koninklijk bruikleen voor tentoonstelling Rijksmuseum

  • Nederland
  • Het Rijksmuseum heeft tijdelijk twee 17de-eeuwse Japanse lakkabinetten in bruikleen gekregen uit het te renoveren Huis ten Bosch. De kabinetten uit ca. 1680 zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit en vanaf 17 oktober te zien op de tentoonstelling 'Azië > Amsterdam, Luxe in de Gouden Eeuw'. Al eeuwenlang zijn de meubelstukken zeer nauw verbonden met het Huis van Oranje-Nassau en vrijwel nooit te zien geweest voor het publiek.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/koninklijk-bruikleen-voor-tentoonstelling-rijksmuseum

Twee Japanse lakkabinetten uit Huis ten Bosch

Deshima

De kabinetten zijn vervaardigd van zwart lak en zeer rijk versierd. Onder meer de jaarlijkse reis van de Hollandse hoofdkoopman van de VOC naar de keizer van Japan is afgebeeld in het lakwerk, alsmede het eiland Deshima en figuren van vogels, planten en de berg Fuji. De afbeeldingen op de twee meubels zijn identiek, maar in spiegelbeeld gemaakt. De kwaliteit van het lakwerk en het vakmanschap van de twee kunstwerken is zonder meer uitzonderlijk te noemen. Ze zijn in Japan vervaardigd maar gebaseerd op Europese meubels. Achter hun deuren bevinden zich talloze grote en kleine laden. De kasten hebben twee handvatten waarmee ze gedragen konden worden.

Familiegeschiedenis

De geschiedenis van de lakkabinetten leest als de familiegeschiedenis van de Oranjes. Eind 17de eeuw kwamen ze in het bezit van Prinses Albertine Agnes, dochter van stadhouder Frederik-Hendrik en Amalia van Solms. Albertine Agnes bracht de meubels (wellicht een geschenk van de VOC) naar haar residentie Oranienstein, waar zij woonde sinds zij was getrouwd met een Duitse prins Willem-Frederik van Nassau-Dietz. De oudste vermelding uit 1695 luidt: ’2 schwartze egale indianische cabinetten mit güldene figuren, das eine uff ein tafelchen, das andere uff einen schwartzen fues’. De huidige onderstellen van verguld lak zijn uit het begin van de 18de eeuw.

Huis ten Bosch

De kabinetten bleven staan in de grote zaal van Oranienstein tot 1815, toen Koning Willem I zijn rechten op het bezit van het graafschap Dietz (in het huidige Noordrijn-Westfalen) verruilde voor die op Luxemburg. Toen verhuisden de meubels naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Via Koningin Sophie (eerste vrouw van Koning Willem III) vererfden de kabinetten naar haar zoon Prins Willem (1840-1879) en zijn paleis op de Kneuterdijk.

Na diens dood werden ze bezit van zijn broer Prins Alexander (1851-1884) en vervolgens Koningin Wilhelmina, die de meubels overbracht naar de Japanse Zaal van Huis ten Bosch. Daar bleven ze staan tot een renovatie in 1956 ze verplaatste naar de Balzaal van het paleis.

Jan van Campen & Femke Diercks, conservatoren van de tentoonstelling: Het is een enorme eer dat wij meubelstukken van zo’n schoonheid en met zo’n geschiedenis mogen lenen voor de tentoonstelling ‘Azië > Amsterdam’. Zonder de huidige renovatie van Huis ten Bosch zou dit nooit mogelijk zijn geweest. Wie deze koninklijke kabinetten ziet zal hopelijk enig idee krijgen met welke bewondering onze voorouders in de 17de eeuw naar Japans lakwerk keken. Door hun formaat, door het feit dat ze een paar vormen en door hun kwaliteit behoren deze kabinetten tot de belangrijkste stukken lakwerk die de VOC in de 17de eeuw naar Europa bracht.

De Japanse lakkabinetten maken onderdeel uit van de Rijkscollectie, in beheer bij de Intendance der Koninklijke Paleizen. Zij zijn slechts één keer kort voor het Nederlandse publiek te zien geweest: na het inkomend staatsbezoek van de keizer van Japan in het Paleis op de Dam in Amsterdam (2000).

Azië > Amsterdam Luxe in de Gouden Eeuw
17 oktober 2015-17 januari 2016

De tentoonstelling Azië > Amsterdam is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaan Fonds, ING en de Rijksclub.

De tentoonstelling Azië > Amsterdam is van 27 februari tot 4 juni 2016 te zien in het Peabody Museum.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top