woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum krijgt grote collectie Japanse prenten
Rijksmuseum krijgt grote collectie Japanse prenten

Rijksmuseum krijgt grote collectie Japanse prenten

  • Nederland
  • De verzamelaar Elise Wessels schenkt de kern van haar collectie Japanse prenten aan het Rijksmuseum. Een selectie hiervan is vanaf 24 juni t/m 11 september te zien op de tentoonstelling 'Japan Modern' in het Rijksmuseum.
  • Rijksmuseum
  • info@rijksmuseum.nl

De collectie Elise Wessels behoort tot één van de beste collecties op het gebied van Japanse prenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw buiten Japan. De collectie beslaat momenteel ca. 2000 prenten van zeer hoge kwaliteit, die over een periode van 25 jaar bijeen zijn gebracht.

Elise Wessels: Ik ben ervan overtuigd dat de bezoekers, net als ik, versteld zullen staan van de schoonheid van deze prenten. Omdat het altijd mijn grootste wens is geweest deze kunstvorm met het publiek te delen, schenk ik het belangrijkste deel van de collectie aan het Rijksmuseum.

Japanse prentkunst: Shin hanga & Sōsaku hanga

Bijzonder is dat de twee nieuwe stromingen in de prentkunst uit die tijd,Shin hanga en Sōsaku hanga, zodanig verzameld zijn, dat de collectie Elise Wessels een vrijwel compleet overzicht vormt van de Japanse prentkunst uit deze periode.

De kunstenaars uit beide stromingen werkten elk op hun eigen manier met de traditionele houtsnede techniek. Shin hanga kunstenaars werkten op traditionele wijze en sloten ook inhoudelijk aan op de eeuwenlange traditie van prentmaken in Japan, door onderwerpen als geïdealiseerde vrouwenportretten en sfeervolle landschapsprenten. Sōsaku hanga kunstenaars werkten daarentegen als avant-gardisten met vernieuwende ideeën over de rol van de kunstenaar en het creatieve proces en sloten thematisch aan op de moderne wereld; het stadsleven en de industrie.

“Omdat het altijd mijn grootste wens is geweest deze kunstvorm met het publiek te delen, schenk ik het belangrijkste deel van de collectie aan het Rijksmuseum”Elise Wessels

Esthetisch oogpunt

Omdat de huidige collectie Japanse prenten van het Rijksmuseum zich voornamelijk concentreerde op de 17de tot en met de 19de eeuw, sluit de verzameling van Elise Wessels hier nagenoeg naadloos op aan. En ook uit esthetisch oogpunt past haar collectie perfect binnen het Rijksmuseum-beleid dat erop gericht is alleen de absolute top op het gebied van Japanse prentkunst te verzamelen.

Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum: Mede door particuliere schenkingen het Rijksmuseum heeft een van de belangrijkste collecties oude Japanse prentkunst van Europa. Het is geweldig dat Elise Wessels heeft besloten haar collectie moderne Japanse prenten, die tot een van de beste collecties op dit gebied ter wereld kan worden gerekend, te schenken aan het Rijksmuseum. Hierdoor ontstaat voor de bezoekers een beeld van het oude en moderne Japan.

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top