dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum krijgt topstuk Hobbema voor Eregalerij
Rijksmuseum krijgt topstuk Hobbema voor Eregalerij

Rijksmuseum krijgt topstuk Hobbema voor Eregalerij

  • Nederland
  • Met 'Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen' (ca. 1665) van de Nederlandse 17de-eeuwse schilder Meindert Hobbema, heeft het Rijksmuseum de grootste schenking in de afgelopen 50 jaar mogen ontvangen. Het uitzonderlijk goed bewaarde landschap behoort tot de beste werken van Hobbema, een van de beroemdste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. De schenking komt uit de collectie van de in Engeland woonachtige Willem baron Van Dedem. Het topstuk vervult een sleutelrol in de collectie van het Rijksmuseum en is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-krijgt-topstuk-hobbema-voor-eregalerij

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Een lange traditie van belangrijke schenkingen aan het Rijksmuseum wordt op het hoogste niveau eer aan gedaan. Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum. Een directeursdroom wordt werkelijkheid.’

Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen

In een bosrijk landschap trekt een vrolijk gezelschap met paard en wagen langs enkele boerderijen. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai. Meindert Hobbema, hier op het hoogtepunt van zijn carrière, leerde het schildersvak van Jacob van Ruisdael. Hoewel Hobbema’s landschappen erg lijken op die van zijn leermeester, zijn zij lichter en vrolijker. Boomtoppen strekken zich hoog uit in de lucht en bladeren glanzen in de zon. Opvallend is dat Hobbema zijn bomen van achteren belichtte, wat de voorstelling extra diepte geeft.

“Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe in het Rijksmuseum. Een directeursdroom wordt werkelijkheid”
Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum

De schenking

Schenkingen van particulieren zijn van onschatbare waarde voor de collectie van het Rijksmuseum. Deze schenking past dan ook in de traditie van schenkingen van Henri Deterding (1921), François Gérard Waller (1930) en het echtpaar De Bruijn-Van der Leeuw (1962). Willem baron Van Dedem verzamelt al meer dan 50 jaar 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst; zijn verzameling wordt gezien als een van de belangrijkste op dit gebied. De heer Van Dedem is erelid van de Vereniging Rembrandt, was bestuurslid van het Museum Boijmans Van Beuningen en is voorzitter van TEFAF Maastricht.

Gegevens:
Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen
Meindert Hobbema (1638-1709)
Olieverf op doek, ca 1665
90.5 x 109.8 cm
Schenking uit de collectie van de heer W. baron Van Dedem, Richmond, 2014

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top