maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum laat klok Gorinchemse poort weer luiden
Rijksmuseum laat klok Gorinchemse poort weer luiden

Rijksmuseum laat klok Gorinchemse poort weer luiden

  • Nederland
  • In de 17de-eeuwse waterpoort uit Gorinchem, die al sinds de opening van het Rijksmuseum in 1885 onderdeel is van de buitencollectie, luidt voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel werd vandaag geplaatst en speelbaar gemaakt.
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • info@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-laat-klok-gorinchemse-poort-weer-luiden

Grondige restauratie

De nieuwe klok, gegoten door ‘s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Koninklijke Eijsbouts, zal met uitzondering van de nachten elk uur luiden. Eerder werden de oorspronkelijke 17de-eeuwse wijzerplaten en wijzers grondig gerestaureerd en is in de toren een modern uurwerk geplaatst dat wordt aangestuurd door een atoomklok in de Duitse plaats Mainflingen. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.

Waterpoort Gorinchem

De Philipsvleugel en de tuinen van het Rijksmuseum bestaan uit verschillende fragmenten van historische gebouwen. Eén van de meest in het oog springende is Waterpoort uit Gorinchem (1642), één van de vier poorten die vroeger de toegangen vormden tot de stad. Aan het einde van de 19de eeuw zijn ze op één na alle gesloopt, om ruimte te geven aan het verkeer. In de Rijksmuseumtuinen verrees eind 19de eeuw een kopie op ware grootte, waarin de belangrijkste oorspronkelijke onderdelen werden opgenomen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top