donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum: Ooggetuigen van Waterloo
Rijksmuseum: Ooggetuigen van Waterloo

Rijksmuseum: Ooggetuigen van Waterloo

  • Nederland
  • Rijksmuseum toont presentatie rondom historische veldslag Op 18 juni is het precies 200 jaar geleden dat bij het Belgische dorpje Waterloo de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door de geallieerde Engelse, Pruisische, Nederlandse en Belgische troepen. Het grootste schilderij (5.67 x 8.23 meter) van het Rijksmuseum beeldt de overwinning uit. De veldslag betekende niet alleen het einde van Napoleon, maar ook het begin van het moderne Europa. Rondom De Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman uit 1824 brengt het Rijksmuseum een presentatie over 200 jaar Waterloo.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/ooggetuigen-van-waterloo

Op het schilderij zijn de belangrijkste hoofdpersonen uit de veldslag te zien. De Engelse bevelhebber Wellington, prominent afgebeeld, hoort dat Pruisische hulp onderweg is en dus de overwinning op de Fransen nabij. De Prins van Oranje, de latere koning Willem II, ligt gewond op een brancard. Zijn moedige optreden bezorgde hem de naam ‘de held van Waterloo’. Ver op de achtergrond is de schim van Napoleon Bonaparte te zien. Zijn rol in de wereldgeschiedenis is met deze slag definitief uitgespeeld.

Rondom dit imposante schilderij brengt het Rijksmuseum verschillende oud-strijders bijeen. Als eerste het paard van de Prins van Oranje, Wexy, ooggetuige van Waterloo bij uitstek. Het is dankzij het Koninklijk Huisarchief voor het eerst in het Rijksmuseum te zien. Nederlandse veteranen zijn te zien op een schilderij uit 1875 dat werd vervaardigd toen oud-strijders uit Den Bosch zich rondom de buste van ‘de held van Waterloo’, Willem II, opstelden. Op een serie unieke foto’s – een bijzonder bruikleen uit de VS – kijken vijftien Franse soldaten ruim 40 jaar na de veldslag trots en in vol ornaat in de camera. In 1857 dacht men niet meer aan het smadelijke verlies van Frankrijk, maar aan de glorieuze dagen onder Napoleon.

Ooggetuigen van Waterloo geeft bovendien speciale aandacht voor the making of van het schilderij De Slag bij Waterloo. Nog nooit getoonde voorstudies in potlood tonen, méér dan het schilderij, een bijna filmisch beeld van de ellende van het slagveld en de strijd van man tot man. Samen met enkele studies in olieverf kunnen we zien hoe Pieneman aan dit enorme doek werkte.

Ooggetuigen van Waterloo is te zien van 3 juni tot en met 27 september 2015 in de ‘Waterloo-zaal’ van het Rijksmuseum.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top