donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum organiseert symposium over de jaren ‘60
Rijksmuseum organiseert symposium over de jaren ‘60

Rijksmuseum organiseert symposium over de jaren ‘60

  • Nederland
  • Het Rijksmuseum organiseert in samenwerking met Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum op 12 september een dynamisch publiekssymposium vol nooit vertoond filmbeeld, interviews met ooggetuigen, columns en lezingen. Freek de Jonge, Wim T. Schippers, Louis van Gasteren, James Kennedy en vele anderen blikken terug op de Nederlandse maatschappelijke omwentelingen van de jaren zestig.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-organiseert-symposium-over-de-jaren-60

Tentoonstelling rotaprenten Aat Veldhoen 1964-1965 en Luuks Laboratorium 1966-1967 veldhoen

In de zomer van 1964, nu vijftig jaar geleden, stond Nederland aan de vooravond van een ludieke revolutie. Het land werd beroemd als progressief laboratorium van vrije liefde, drugs, maar ook van nieuwe vormen van kunst. Kunst moest een happening zijn, niet een schilderij aan de museummuur, maar op straat, voor iedereen.

Symposium Laboratorium Holland

Het symposium Laboratorium Holland 1955-1970 valt samen met een nieuwe tentoonstelling van zogeheten ‘rotaprenten’ van kunstenaar Aat Veldhoen (1934) en van ‘provo’-kunst van Luuks Laboratorium in de presentatie van de Twintigste Eeuw in het museum.

Het symposium biedt een terugblik van Freek de Jonge en interviews door Aukje Holtrop met bekende ooggetuigen van de jaren 60′s: Wim T. Schippers en Louis van Gasteren. Verder wordt de experimentele film Gyromorphosis (1957) vertoond, evenals een recent teruggevonden filmfragment van Le Corbusier voor Le Poème Électronique (1958). Ook zijn er historische televisiebeelden van ‘anti-rookmagiër’ Robert Jasper Grootveld (1932-2009) en van het ‘Provo Konsilie’ in Borgharen in 1966. En er zijn lezingen van onder meer Bart van Heerikhuizen (oud-Provo en socioloog) en historicus James Kennedy (auteur van Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig).

Aat Veldhoen

Deze zomer is het 50 jaar geleden dat kunstenaar Aat Veldhoen met het ‘rotaprentenplan’ zijn kunst op straat bracht. Dankzij de rota- of offsetpers kon Veldhoen zijn werk snel en in grote oplage drukken. De stapels prenten werden vanaf een bakfiets door Robert Jasper Grootveld voor drie gulden in Amsterdam verkocht. Veldhoen wilde dat iedereen zijn rotaprenten aan de muren kon hebben en dat ze niet zou verdwijnen in mapjes van verzamelaars.

Luuks Laboratorium

Ook de kunst van het Luuks Laboratorium uit Maastricht was bedoeld voor het grote publiek. Nu beleeft het ‘anarcho-ludieke’ drukwerk van Luuks, ook wel Ontbijt op bed-groep genoemd, een primeur op de muren van het Rijksmuseum. Door middel van experiment en provocatie moest de gevestigde orde eind jaren ’60 op losse schroeven worden gezet.

Symposium Laboratorium Holland 1955-1970, De opstand van de Homo Ludens op film, televisie en in museumobjecten
Datum: vrijdag 12 september
Inschrijven via: rijksmuseum.nl/nl/laboratorium

Rotaprints van Aat Veldhoen uit 1964-1965, 22 augustus 2014-5 januari 2015

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top