dinsdag, oktober 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum toont buitencollectie
Rijksmuseum toont buitencollectie

Rijksmuseum toont buitencollectie

  • Nederland
  • De Rijksmuseumtuinen zijn klaar voor het zomerseizoen. Nieuw zijn twee 18de-eeuwse buitenbeelden en een Haarlems tuinhuis. Na een grondige restauratie krijgen zij een permanente plaats in de gratis toegankelijke tuinen. Vanaf 16 april starten er speciale rondleidingen door de groene buitenzaal over de flora, de historische bouwfragmenten en kunstwerken.
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • info@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-toont-buitencollectie

Rondleidingen, beelden en bloemenpracht

‘Kinderkens’ van Van Baurscheit

Nieuw in de buitencollectie zijn twee vroeg 18de-eeuwse zandstenen ‘kinderkens’ van Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit de Oude (1

669-1728) die na langdurige restauratie voor het eerst te zien zijn. De twee kinderkoppels verbeelden de thema’s Liefde en Haat. Dit soort allegorieën waren in de tweede helft van de 17de en de eerste helft van de 18de eeuw buitengewoon populair in de tuinensculptuur.

Klok Gorinchemse poort luidt weerIn de 17de-eeuwse waterpoort uit Gorinchem luidt vanaf 25 april voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Naast de restauratie van de wijzerplaten en wijzers, is ook een modern uurwerk geplaatst (aangestuurd door de Atoomklok in Genève). Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel maakt de klok weer speelbaar. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.

Koffie uit Haarlems tuinhuis

In de 17de-eeuwse waterpoort uit Gorinchem luidt vanaf 25 april voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Naast de restauratie van de wijzerplaten en wijzers, is ook een modern uurwerk geplaatst (aangestuurd door de Atoomklok in Genève). Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel maakt de klok weer speelbaar. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.

Rondleiding De tuinen van het Rijksmuseum

Van 16 april t/m 22 mei kunnen bezoekers op woensdag en in het weekend deelnemen aan een rondleiding door de tuinen. Een bloemen- en tuinspecialist vertelt over de tulpen met het kleurenpalet van de kimonoschilderijen van George Hendrik Breitner, de monumentale vleugelnootboom en het oorspronkelijke tuinontwerp van de 19de-eeuwse architect Pierre Cuypers. Ook de keuzes voor de inrichting van de huidige tuinen komen aan bod.

De Rijksmuseumtuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk van 9-18 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top