vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum toont nieuwe aanwinsten 20ste eeuw
Rijksmuseum toont nieuwe aanwinsten 20ste eeuw

Rijksmuseum toont nieuwe aanwinsten 20ste eeuw

  • Nederland
  • De afdeling 20ste-eeuwse kunst en geschiedenis van het Rijksmuseum wordt een aantal keer per jaar gedeeltelijk opnieuw ingericht, onder andere omdat foto's en werken op papier niet te lang aan licht kunnen worden blootgesteld. Dit biedt de kans om nieuwe aanwinsten uit de dynamische collectie 20ste eeuw aan bod te laten komen en te tonen in combinatie met tijdelijke bruiklenen. Een van de aanwinsten is het zogenaamde Postkantoorreliëf van Jan Schoonhoven uit 1958, een langdurig bruikleen uit de Collectie Koninklijke KPN.
  • Rijksmuseum
  • www.rijksmuseum.nl
  • info@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-toont-nieuwe-aanwinsten-20ste-eeuw

‘Postkantoorreliëf’ Jan Schoonhoven in langdurig bruikleen

Jan Schoonhoven (1914-1994) maakte dit reliëf destijds voor het nieuwe postkantoor in Delft. Het is een van de zeer weinige monumentale opdrachten die hij ooit uitvoerde. Bij een verbouwing in 1994 werd het reliëf verwijderd. De Koninklijke KPN, hoofdsponsor van het Rijksmuseum, droeg het reliëf in 2015 over. Na restauratie was het onlangs te zien op de retrospectieve tentoonstelling over Jan Schoonhoven in Museum Het Prinsenhof in Delft.

Jan Schoonhoven, Zonder titel, 1958. Bruikleen van Collectie Koninklijke KPNEveneens uit de jaren vijftig dateert het monumentale schilderij Femmes, enfants, animaux (1951) van Karel Appel, een tijdelijk bruikleen uit het Cobra Museum voor Moderne kunst. De Stijl komt aan bod met architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren, in bruikleen van Het Nieuwe Instituut. Voorbeelden hiervan zijn Contra-constructie (1923), Kleurontwerp gevels Maison Particulière (1923) en Axonometrie in kleur (1923-1925). Met steun van het Knecht-Drenth Fonds/Rijksmuseum Fonds kon de 29-delige serie zeefdrukken Plons (1974) van Nederlands beeldend kunstenaar Peter Struycken (1939) worden geworven.

De nieuwe presentatie omvat verder:

  • Stilleven met bootplaat (1931) van Dick Ket (1902-1940). Dit schilderij behoort tot een particuliere collectie en wordt geleend via Museum Arnhem. Voor het eerst wordt het getoond met de affiche van A.M. Cassandre die Ket in zijn stilleven verwerkte.
  • Uit de eigen collectie is voor het eerst een schaalmodel uit 1965 van de DAF33 te zien, bekend als de Daffodil, ontworpen door Willem van den Brink.
  • Voor de glascollectie van het Rijksmuseum werd een uitzonderlijk grote, felgele unica bolvaas uit 1930 van de glasontwerper A.D. Copier (1901-1991) verworven, met steun van Pon Holdings B.V.
  • De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed droeg een aantal werken op papier over uit onder meer de collectie César Domela Nieuwenhuis.

De afdeling 20ste eeuw wordt mede mogelijk gemaakt door Pon Holdings B.V.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top