dinsdag, augustus 16, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Rijksmuseum verwelkomt Marten & Oopjen
Rijksmuseum verwelkomt Marten & Oopjen

Rijksmuseum verwelkomt Marten & Oopjen

  • Nederland
  • Marten & Oopjen zijn aangekomen in het Rijksmuseum. Om dit te vieren is het Rijksmuseum zaterdag 2 juli gratis toegankelijk van 9 tot 21 uur.
  • Rijksmuseum
  • info@rijksmuseum.nl

Rembrandt schilderde de topstukken op 28-jarige leeftijd in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden de twee schilderijen gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum. De komende drie maanden krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien van 2 juli tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Wim Pijbes: Wat iedereen voor onmogelijk hield is nu bewaarheid: de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld komen nu, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, in het publieke domein en binnen ieders bereik.

Jet Bussemaker, Minister OCW: Ik ben verheugd omdat de schilderijen nu definitief in publiek bezit zijn. Daarmee zijn ze van ons allemaal en kan iedereen, jong en oud, er van genieten. Ik zou zeggen: komt dat zien!

Gratis van 9 – 21 uur

Om Marten & Oopjen te verwelkomen in Nederland opent het Rijksmuseum gratis zijn deuren op zaterdag 2 juli van 9 tot 21 uur. Deze gratis dag wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsoren ING en KPN.

Historisch onderzoek

Wie waren Marten en Oopjen nu eigenlijk? Jonathan Bikker, conservator van het Rijksmuseum heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de twee portretten van Rembrandt. Hij heeft o.a. definitief vastgesteld dat de naam Marten is en niet Maerten, wat steeds werd aangenomen. Zijn bevindingen zijn te lezen in: Twee monumentale portretten van Rembrandt; 52 pag’s; Nederlandse en Engelse editie. Te koop vanaf 2 juli in de Rijksmuseum shop voor €15.

Rembrandts Marten en Oopjen

Marten en Oopjen zijn net een jaar getrouwd als ze in 1634 Rembrandt de opdracht geven om hun huwelijksportretten te maken. De kunstenaar is dan 28 jaar oud en maakt furore in Amsterdam als portretschilder. Het wordt een bijzonder ambitieuze opdracht; Rembrandt schildert Marten en Oopjen levensgroot, staand en ten voeten uit. Het zijn de eerste en enige pendantportretten die hij ooit in dit monumentale formaat zou maken. De minutieuze weergave van de rijke kostuums, de beweeglijkheid van de figuren en de genuanceerde lichtval laten de jonge Rembrandt zien op z’n best. De schilderijen moeten destijds grote indruk hebben gemaakt en ongetwijfeld als opmaat hebben gediend tot Rembrandts aller-beroemdste portret: de Nachtwacht in 1642.

Mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis

De portretten zijn een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Dat deze twee Amsterdamse burgers zich met zo’n allure ten voeten uit laten uitbeelden in de meest rijke kostuums naar de laatste Franse mode was hoogst zeldzaam. Tot dan toe waren levensgrote staande portretten aan vorsten en adel voorbehouden. Dat Marten en Oopjen zich op deze manier laten portretteren zegt veel over hun trots en welvaart en over de opkomst en ambitie van de jonge republiek in de Gouden Eeuw.

Marten Soolmans en Oopjen Coppit

Marten Soolmans (1613-1641), de zoon van een uit Antwerpen gevluchte handelaar, was in 1633 in het huwelijk getreden met Oopjen Coppit (1611 – 1689). Zij gold als een van de beste partijen van de stad Amsterdam. Toen zij deze portretten bestelden zag de toekomst van Marten en Oopjen er rooskleurig uit. Marten studeerde rechten en ambieerde een politieke carrière. Oopjen was zwanger van hun eerste kind. Niets leek hun geluk in de weg te staan. Marten stierf echter onverwachts in 1641, op 28 jarige leeftijd. Oopjen hertrouwde enkele jaren later met een kapitein, Maerten Daey. Na de dood van haar tweede man heeft Oopjen de laatste jaren van leven bij haar zoon Hendrick Daey in Alkmaar gewoond.

Latere eigenaren

Rembrandts portretten zijn overerfd in de lijn van de familie Daey. In 1799 verkoopt een handelaar het paar aan de Amsterdamse verzamelaar Pieter van Winter, die ze nalaat aan zijn dochter Anna Louise Agatha (Annewies), getrouwd met Willem van Loon. Zij openden hun deuren van hun huis op de Herengracht geregeld voor bezoekers. Zo kwam het dat een aantal vooraanstaande kunstcritici, onder wie de Franse Théophile Thoré, de portretten zag. Hij was verrukt van Oopjen en beschouwt haar als de Mona Lisa van de Lage landen. Mede hierdoor krijgen de schilderijen internationale bekendheid. In 1878 verkoopt de familie Van Loon-Van Winter de portretten aan de Parijse bankier Gustave Baron de Rothschild. Zijn nazaten hebben de schilderijen tot 2016 in bezit gehad.

Gezamenlijke aankoop

De twee Rembrandt-portretten werden begin 2016 door Nederland en Frankrijk gezamenlijk aangekocht voor €160 miljoen. Het Nederlandse deel is door de Staat der Nederlanden ter beschikking gesteld. De Franse bijdrage was mogelijk dankzij een gift van de Banque de France. Dat twee landen gezamenlijk een kunstwerk aankopen is een unicum. Dankzij deze uitzonderlijke verwerving komen de portretten terecht in het publieke domein en zijn ze voor iedereen te zien in het Louvre en het Rijksmuseum.

Te zien voor publiek

De twee portretten zijn in de laatste 150 jaar voor het publiek één keer te zien geweest in Nederland: op de Rembrandt-tentoonstelling in het Rijksmuseum ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van de kunstenaar in 1956. Vanaf 10 maart tot en met 13 juni 2016 zijn beide schilderijen in het Louvre getoond. Na de presentatie in het Rijksmuseum, van 2 juli tot en met 2 oktober 2016, en de daaropvolgende restauratie in het Rijksmuseum worden de werken eerst drie maanden in Amsterdam getoond en daarna drie maanden in Parijs. Vervolgens vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre. Daarna wisselen ze om de acht jaar. Tussen de beide musea is overeengekomen dat de schilderijen altijd samen getoond worden.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top