woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum verwerft middeleeuwse kerstwieg
Rijksmuseum verwerft middeleeuwse kerstwieg

Rijksmuseum verwerft middeleeuwse kerstwieg

  • Nederland
  • Object persoonlijke devotie één van de mooiste van Nederland Het Rijksmuseum heeft een zeldzame kerstwieg uit het begin van de 16de eeuw verworven. De kerstwieg, vervaardigd van fijngesneden eikenhout, stond in de kersttijd bij gelovigen thuis of werd meegenomen naar de kerk. Ook veel nonnen en begijnen hadden een dergelijke wieg. De wieg, waarschijnlijk vervaardigd in het atelier van ‘meester beeldsnyder’ Jan Borreman II (actief in Brussel 1479-1520), is één van de mooiste in Nederland.
  • unnamed (1)
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-verwerft-middeleeuwse-kerstwieg

Net als de moderne kerststal stond de kerstwieg in de middeleeuwen het grootste deel van het jaar op zolder. In de kerstperiode werd hij tevoorschijn gehaald en op een prominente plaats in het huis gezet. Er lag een Jezus-popje in dat werd geschommeld terwijl men slaapliedjes zong. Met kerstmis namen gelovigen de wieg mee naar de kerk. Een heel mooi exemplaar stond op het altaar. Op het moment dat de priester dit wiegje schommelde en begon te zingen, volgden ook de parochianen, waardoor de kerk gevuld was met kerstliederen en gerinkel, van de belletjes die aan de kribjes bevestigd waren. Deze traditie, die vermoedelijk alleen in de Nederlanden voorkwam, is bijna geheel verloren gegaan.

De vorm van de wieg had een symbolisch karakter. Het kribje stond voor het hart van het geloof en de kerk, de twee pilasters links en rechts symboliseerden het Oude en Nieuwe Testament. Het rijk gesneden voetstuk representeerde de basis van het geloof.

Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door het Ebus Fonds en het Frits en Phine Verhaaff Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top