vrijdag, oktober 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum verwerft ‘Zeven kuikens’ van Melchior d’Hondecoeter
Rijksmuseum verwerft ‘Zeven kuikens’ van Melchior d’Hondecoeter

Rijksmuseum verwerft ‘Zeven kuikens’ van Melchior d’Hondecoeter

  • Nederland
  • Vooruitlopend op Pasen toont het Rijksmuseum vanaf vandaag 'Zeven kuikens', van de meester van het vogelstuk uit de zeventiende eeuw, Melchior Hondecoeter. Het Rijksmuseum wist deze zeldzame modelstudie in olieverf te verwerven via een veiling in Duitsland.
  • unnamed (2)
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-verwerft-zeven-kuikens-van-melchior-dhondecoeter

“Een virtuoos schilderijtje waar iedereen vrolijk van wordt, juist met Pasen.”
Wim Pijbes, Hoofddirecteur

Het kleine, verfijnde doek geeft een uniek inzicht in de werkpraktijk van Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). D’Hondecoeter maakte dit soort studies in voorbereiding op zijn monumentale parklandschappen die hij voorzag van de meest uiteenlopende vogelsoorten. Op dit doek staan zeven kippenkuikens in verschillende houdingen afgebeeld, die hij over een periode van bijna twintig jaar liet terugkeren op meer dan negentig van zijn schilderijen.

Hoewel D’Hondecoeter een groot aantal vergelijkbare studies van andere vogels moet hebben gemaakt, zijn de overgebleven voorbeelden zeldzaam. Er is momenteel slechts één ander exemplaar van zijn hand bekend, waarop eendenkuikens zijn afgebeeld. Het schilderij Zeven kuikens (ca. 1665–1668) is vanaf vandaag te zien in zaal 2.24 in het Rijksmuseum. Het schilderij is afkomstig uit de vermaarde collectie Gustav Rau waarvan de opbrengst ten goede komt aan Unicef. De aankoop is mogelijk gemaakt door de familie Van Poecke en anonieme schenkers via het Rijksmuseum Fonds.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top