maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Rijksmuseum: Zwarte Kip winnaar Nationale Advocaat Proeverij
Rijksmuseum: Zwarte Kip winnaar Nationale Advocaat Proeverij

Rijksmuseum: Zwarte Kip winnaar Nationale Advocaat Proeverij

 • Nederland
 • Zwarte Kip kwam maandag als winnaar uit de bus bij de Nationale Advocaat Proeverij in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Een panel van fijnproevers testte ongezien negen merken van het op basis van alcohol en eieren gebrouwen drankje. Op de tweede en derde plek eindigden respectievelijk Cooymans Royal Dutch en Warninks. De proeverij is een initiatief van museumdirecteur Wim Pijbes en culinair journalist Felix Wilbrink, die sinds 2013 ook al Hollandse producten als oranjebitter, pepernoten, haring, jenever en oesters testten.
 • unnamed
 • Rijksmuseum
 • https://www.rijksmuseum.nl
 • pressoffice@rijksmuseum.nl
 • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/zwarte-kip-winnaar-nationale-advocaat-proeverij-

Patissier Cees Holtkamp: Eén advocaatje was voor ons qua kleur, geur, smaak en structuur de overtuigende winnaar. Dat bleek het meest bekende merk in Nederland te zijn. Zwarte Kip is een glaasje nostalgie. Daar ben je mee opgevoed.

Jury Nationale Advocaat Proeverij 2015

 • Isabelle Barnhoorn – Liquorist Wijnwinkel Ton Overmars
 • Schilo van Coevorden – Executive Chef Conservatorium Hotel Amsterdam
 • Cees Holtkamp – Patisserie Holtkamp
 • Frederieke Leeflang – Advocaat/Bestuursvoorzitter Boekel de Nerée N.V.
 • Joris Bijdendijk – Executive Chef RIJKS® en Vermaat Groep
 • Wim Pijbes – Hoofddirecteur Rijksmuseum
 • Felix Wilbrink – Culinist Dagblad de Telegraaf

‘Advocaat, geel, extra geel vaak omdat het publiek dat nu eenmaal verwacht, komt langzaam de bejaardenhuizen weer uit. In steeds meer restaurants zie je advocaat in de nagerechten terugkomen en in de onze hang naar wat vroeger mooi was is het een kwestie van tijd voordat ook advocaat op een of de andere manier weer bij het grote publiek komt’, voorspelt culinist Felix Wilbrink van van Dagblad de Telegraaf.

Advocaat. Een korte geschiedenis.

Eieren en wodka of jenever, of brandewijn. Het is vrijwel zeker begonnen met brandewijn. Alcohol gestookt uit wijn dus. Logisch als direct familielid van de Gogol-Mogol (Russisch) of de Gogle-mogle (Jiddish). Een Oost-Europese drank die mogelijk via de Joodse bevolking in Nederland terecht kwam. Een rouw ei geklopt met wat suiker of honing en een beetje rum was het ideale middel om de stem te smeren, zo excuseerde de rabbijn zich voor het gebruik ervan op sabbat.

Maar het advocaatje, lekker dik uit een borrelglaasje gelepeld, liefst nog met een toefje slagroom er op, is ook familie van de Duitse eierpunsch en de Engelse eggnog. In Nederland werd een variant van de eggnog gepresenteerd na de geboorte van een kind.

Uit Venezuela komt de Ponche crema, alweer een drank uit eieren en rum. In Nederland gaat de hardnekkige mare dat onze advocaat iets te maken zou hebben met een avocadodrankje uit de Caraïben. Als dat al waar is dan zal dat de Poche Crema zijn geweest. De naam advocaat, echter, die is tot heden niet verklaard.

Advocaat hoort bij het voorjaar. In de lange vastentijd verzamelde men de eieren. Die mochten niet tot Pasen worden gegeten. Wel werden er vasteneieren gemaakt, uiterlijk niet van echt te onderscheiden. Van amandelmelk en vanille. Grappig, doe daar wat eidooier bij, wat brandewijn en je komt al heel dicht bij de smaak van, juist advocaat. Dat overschot van eieren moest worden verwerkt, in, logisch, een heerlijk drankje dat nog bijzonder voedzaam was ook. (Tekst Felix Wilbrink)

Tijdens de Nationale Advocaat Proeverij werden de volgende merken geproefd: Cooymans Scharrel, Cooymans Royal Dutch, Filliers (B), Korenaer, Schermer, Scholte, Warninks, Van Wees en Zwarte Kip.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top