zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Rondgang door Nederland over samenwerking tussen zorgverleners
Rondgang door Nederland over samenwerking tussen zorgverleners

Rondgang door Nederland over samenwerking tussen zorgverleners

  • Nederland
  • Er komen signalen uit het zorgveld dat er mededingingsregels zijn die goede samenwerking tussen zorgverleners belemmeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat daarom samen met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rondgang door Nederland maken. Hierbij wordt aan zorgverleners en instellingen uitleg gegeven over het beleid en regels rondom samenwerking en mededinging. Daarnaast zullen ervaren problemen geïnventariseerd en waar mogelijk opgelost worden. Dit heeft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/12/24/rondgang-door-nederland-over-samenwerking-tussen-zorgverleners.html

Samenwerking in het belang van de patiënt

Samenwerking tussen zorgaanbieders is belangrijk voor de patiënt. Denk hierbij aan ketenzorg die wordt verleend door verschillende zorgverleners of het mogelijk maken van 24-uurs zorg. Zo zijn er tal van samenwerkingsverbanden in de zorg mogelijk. Het moet wel zo zijn dat deze samenwerking alleen gebruikt wordt om de zorg voor de patiënt daadwerkelijk te verbeteren. Afspraken tussen zorgverleners omtrent de prijs van een behandeling of het onderling verdelen van patiënten, zonder dat de patiënt daar beter van wordt, zijn niet toegestaan.

Regiomaatschappen

Een vorm van samenwerking die in de medisch-specialistische zorg snel groeit is, is het samengaan van maatschappen van medisch specialisten. De zogenoemde regiomaatschappen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat het aantal regiomaatschappen de laatste jaren is toegenomen. Deze maatschappen worden zo groot dat ze in een regio grote macht krijgen die niet per definitie in het voordeel van de patiënt is. Daarom kondigt minister Schippers regelgeving aan die regiomaatschappen verplicht zich vóór hun vorming aan te melden bij de NZa. Daarnaast worden regiomaatschappen in de wet onder de noemer ‘zorgaanbieder’ gebracht. Hierdoor wordt de mogelijkheid om toezicht te houden op regiomaatschappen vergroot.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top