maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Rutte: ´Poetin moet verantwoordelijkheid nemen´
Rutte: ´Poetin moet verantwoordelijkheid nemen´

Rutte: ´Poetin moet verantwoordelijkheid nemen´

  • Nederland
  • Minister-president Rutte heeft zaterdagmiddag om 17.55 uur opnieuw een verklaring afgelegd over de vliegtuigramp met MH17 in Oekraïne. `Ik wil resultaten zien in de vorm van onbelemmerde toegang en snelle recuperatie. Dit is nu prioriteit nummer een. Poetin moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht´, aldus Rutte.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/07/19/rutte-poetin-moet-verantwoordelijkheid-nemen.html

Rutte:

Zojuist heeft Malaysia Airlines de officiële passagierslijst vrijgegeven van vlucht MH17. Dat betekent dat de slachtoffers nu een naam en een gezicht hebben gekregen. Dat maakt de beelden van de plaats van de ramp nog huiveringwekkender. Iedereen ziet hoe de resten van het vliegtuig, de inzittenden en hun persoonlijke bezittingen nog verspreid op de plek des onheils liggen.

Het is nu absoluut noodzakelijk en de allereerste prioriteit dat de recuperatie van de slachtoffers zo snel mogelijk plaatsvindt. Iedereen die daaraan nu niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich.

Ik ben geschokt door de beelden van volstrekt respectloos gedrag op deze tragische plek. Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in, blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met de persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers. Dit is ronduit walgelijk.

Ernstig is ook dat het het onderzoek naar de reconstructie van de feiten ondergraaft. Ik heb gisteren gezegd dat onze prioriteit is om die feiten boven tafel te krijgen. Absolute urgent is nu is de snelle repatriatie van de Nederlandse slachtoffers. Zoals minister Timmermans na intensief overleg met de Oekraïense autoriteiten zojuist heeft gemeld zijn de eerste Nederlandse forensische experts onderweg naar het rampgebied. Het is nu zaak dat zij ter plekke hun werk kunnen doen. Ongehinderd en met volledige toegang.

President Poetin zei mij gisteren telefonisch volledige medewerking toe aan onbelemmerde toegang tot de crash site. Ik heb naar aanleiding van de ontwikkelingen van vandaag en de beelden van vanochtend een schriftelijke boodschap aan de president overgebracht om zijn invloed opnieuw aan te wenden op die milities. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kwam vandaag met een mededeling ter zake. Ik ben nu wat later met de persconferentie omdat ik net een zeer intens telefoongesprek heb gehad met de Russische president. Ik heb hem gezegd dat de kans verloopt om nu snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen. Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht. Inderdaad, zijn invloed aanwenden.

Dat is ook de opvatting van de premier van Australië Abbott die ook een land wat ook zwaar getroffen is in deze crash. Ik had hem vandaag aan de lijn en ik heb vandaag ook gesproken met mijn Europese collega’s Cameron en Merkel die de zelfde opvatting zijn toegedaan. Ik wil resultaten zien in de vorm van onbelemmerde toegang en snelle recuperatie. Dit is nu prioriteit nummer een. Dank u wel.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top