zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Rutte bespreekt Europees ondernemingsklimaat met ExxonMobil
Rutte bespreekt Europees ondernemingsklimaat met ExxonMobil

Rutte bespreekt Europees ondernemingsklimaat met ExxonMobil

  • Internationale
  • Vandaag kregen premier Mark Rutte en Vlaams minister-president Kris Peeters een rondleiding in het Upstream Research Center van ExxonMobil in Houston in de Verenigde Staten.
  • Esso Nederland BV
  • http://www.exxonmobil.nl
  • info@exxonmobil.nl

Het bezoek vond plaats in het kader van de allereerste gezamenlijke Nederlands-Vlaamse handelsmissie ooit. De delegatie bezoekt Texas ter promotie van de Deltaregio.

Rutte en Peeters maakten kennis met de directie van ExxonMobil’s divisies voor gas, productie, chemie en raffinage. Ook ontmoetten ze de president-directeur van ExxonMobil in de Benelux Joost Van Roost. “In de loop van de jaren hebben Nederland en België een stabiel en gunstig investeringsklimaat geboden, waardoor ons concern miljarden in energie en petrochemie heeft kunnen investeren. Vandaag hebben we onze dank uitgesproken voor de steun die wij hiervoor van beide overheden kregen. Daarnaast hebben we gesproken over hoe Europa zijn investeringsklimaat kan beschermen in een concurrerende wereldwijde economie,” licht Van Roost toe.

ExxonMobil sprak met de handelsdelegatie over zijn ervaringen in het ontwikkelen van innovatieve toepassingen voor steeds complexere technische vraagstukken. Van Roost zegt daarover: “ExxonMobil is toonaangevend op het gebied van research en development. Om de wereld te kunnen blijven voorzien van de benodigde energie zijn innovaties in wetenschap en techniek cruciaal. Technologie kan de efficiëntie verhogen, de impact op het milieu verkleinen, de veiligheid verbeteren en nieuwe energiebronnen beschikbaar maken.”

Ook de recente transformatie van de energievoorziening in Noord-Amerika vormde een gespreksonderwerp. Dankzij de ontwikkelingen in de olie- en gastechnologie is in de VS de aardgasproductie met 19 procent en de olieproductie met bijna 30 procent gestegen sinds 2008. “De grote beschikbaarheid van aardgas zorgt in de VS ook voor een opleving van de maakindustrie”, zegt Van Roost. De werkgelegenheid, productie en concurrentie stijgen in alle branches; van de agrarische en petrochemische sector tot in de metaalsector. De productie van onconventionele olie en gas heeft alleen al in Texas 576,000 banen opgeleverd en de verwachting is dat het aantal directe en indirecte banen in 2020 oploopt tot ongeveer 1 miljoen.”

Van Roost voegt daaraan toe: “De nieuwe energievoorraden in Noord-Amerika brengen ook milieuvoordelen met zich mee. Aardgas verbrandt schoner dan andere grote koolstofintensieve energiebronnen. Dat draagt bij aan onze gezamenlijke CO2-reductiedoelstellingen.” Uit rapporten van de Amerikaanse Energy Information Agency blijkt dat de energiegerelateerde CO2-uitstoot mede dankzij het toegenomen gebruik van aardgas voor elektriciteitsopwekking vorig jaar is gedaald tot het laagste niveau sinds midden jaren ’90.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top